Η Τουρκία προχώρησε σε νέα προκλητική ενέργεια, συντηρώντας την ένταση μετά το περιστατικό με την άρνηση εισόδου σε παίκτες της Γαλατασαράι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ και του κρατικού πρακτορείου Anadolu, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία, Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση.

 

Παράλληλα, το CNN Turk υπογραμμίζει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Αθήνας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα της ομάδας ποδοσφαίου της Γαλατασαράι.

Γνώριζαν ότι θα υποβληθούν σε rapid test οι παίκτες της Γαλατασαράι

Στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η αποστολή της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε σχέση με τουρίστες που έρχονταν την ίδια ώρα στη χώρα μας, εστίασε νωρίτερα ο προπονητής της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είχαν ενημερωθεί πως θα κάνουν rapid test στο αεροδρόμιο και αφήνοντας έτσι έκθετη την τουρκική πλευρά.

Ο τεχνικός της «Τσιμ Μπομ» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τουρκικά ΜΜΕ:

«Η Γαλατασαράι είναι ένας σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα rapid test όταν προσγειωθούμε. Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. ”Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. Από εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί όταν ακούγεται η φωνή τους. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε να δώσουμε ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η έξοδος από το αεροδρόμιο, καθώς τα μέλη της αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test.

Στη συνέχεια, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αναχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

Μάλιστα, για το συμβάν, όπως μετέδωσε το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η απάντηση Χαρδαλιά

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό, και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα», διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξήγησε ότι, με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορωνοϊό, «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.