«Κόκκινο» αναμένεται να κτυπήσει το θερμόμετρο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα το εφετινό φθινόπωρο καθώς οι Έλληνες τραπεζίτες θα κληθούν να διαχειριστούν μια «βαριά ατζέντα» που περιλαμβάνει από αποεπενδύσεις μετόχων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέχρι εξαγορές, συγχωνεύσεις και την έναρξη λειτουργίας της πρώτης neobank.

Με την ολοκλήρωση του επταμήνου οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν μετά από σχεδόν 15 χρόνια στην διανομή μερισμάτων καθώς οι Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών ενέκριναν τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις που έδειξαν για το 2023 καθαρά κέρδη, ύψους 3,65 δισ. ευρώ και υπερψήφισαν τη διανομή μερίσματος, ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Έχοντας μάλιστα στην κατοχή τους και το «όπλο» της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που απώλεσαν πριν από περίπου 16 χρόνια, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον έτοιμα να εκκινήσουν και αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μηνου να «τρέξουν» από τις αρχές Σεπτεμβρίου τον σχεδιασμό τους για μία σειρά από στρατηγικά ζητήματα.

Σε έκθεση προχθές ο οίκος αξιολόγησης S&P επανέλαβε τη θετική του άποψη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών επισημαίνοντας ότι παραμένουν σταθερές με την ανθεκτικότητα αυτή να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή κεφαλαιοποίηση, τη βελτιωμένη κερδοφορία και τη σταθερή ποιότητα του ενεργητικού. Μάλιστα προανήγγειλε την περαιτέρω αναβάθμιση σε διάστημα 12-18 μηνών έπειτα αυτήν στην οποία προχώρησε ο οίκος στις αρχές του μήνα.

Το placement της Εθνικής Τράπεζας

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος η S&P εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο καταργεί σταδιακά τη στήριξή του στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μετά τις πρόσφατες αποεπενδύσεις, καθώς κατέχει μόλις το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας το οποίο και αναμένεται σύντομα η διάθεσή του.

Το συγκεκριμένο placement αποτελεί και τη βασική προτεραιότητα για την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς είναι η μοναδική συστημική τράπεζα, στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διατηρεί ποσοστό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος όλων των εμπλεκομένων από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά και το ίδιο το Ταμείο- παραμένει η διάθεση του 18% να γίνει το φθινόπωρο, πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου που αναμένεται να παγώσουν κάθε επενδυτική δραστηριότητα και εφόσον φυσικά μέχρι τότε επικρατεί θετικό κλίμα στις αγορές.

Ήδη, τα στελέχη του ΤΧΣ δρομολογούν όλες τις σχετικές ετοιμασίες, κυρίως την πρόσληψη συμβούλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου και επισήμως η αποχώρησή του από όλες τις συστημικές τράπεζες. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ποσοστό της διάθεσης -εάν, δηλαδή, το placement θα αφορά στο σύνολο της συμμετοχής ή μέρος αυτής- εντούτοις όλες οι πλευρές είναι αισιόδοξες, με δεδομένα όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα εγχειρήματα, πως η διαδικασία θα στεφθεί με επιτυχία. Η Εθνική Τράπεζα, άλλωστε, υπήρξε η πρώτη τράπεζα που ανέκτησε πλήρως την επενδυτική βαθμίδα, με τα θεμελιώδη μεγέθη της να επιβεβαιώνουν στους επενδυτές τη δυναμική, αλλά και τις προοπτικές που αναδύονται για την ίδια.

Υπενθυμίζεται πως στη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο το διεθνές βιβλίο της ΕΤΕ καλύφθηκε 9,5 φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ το ελληνικό βιβλίο καλύφθηκε κατά 2,9 φορές, με τις εγγραφές στο λειτουργικό βιβλίο προσφορών του Χ.Α. να είναι της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ της Attica Bank και ο 5ος πόλος

Για το φθινόπωρο προγραμματίζεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας. Μετά τη συμφωνία των μετόχων, δηλαδή, του ΤΧΣ και της Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στο ύψος των κεφαλαίων που θα κληθούν να διαθέσουν οι δύο μέτοχοι.

Συνολικά πάντως η ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Attica Bank και Παγκρήτιας στον Ηρακλή αναμένεται να κοστίσει περί τα 820 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση που θα επιφέρει την εξυγίανση των ισολογισμών τους υπό την κρατική εγγύηση και θα οδηγήσει τον δείκτη NPE της τράπεζας που θα σχηματιστεί μετά τη συγχώνευσή τους κάτω από το 3%.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οίκος DBRS εκτιμά πως η ένταξη των NPEs της Παγκρήτιας Τράπεζας που φθάνουν κοντά στο 1,37 δισ. ευρώ στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή ΙΙΙ» οδηγεί σε ζημιά η οποία προσδιορίζεται κοντά στα 420 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά για την ένταξη των 2,3 δισ. ευρώ NPE της Attica Βank. Με δεδομένο ότι το σύνολο των NPEs διαμορφώνονται στα 820 εκατ. ευρώ, όλες οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στο γεγονός ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει και ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.

Τα επιτελεία των δύο τραπεζών (Attica Βank και Παγκρήτια) έχουν ήδη προετοιμάσει τους φακέλους για την κατάθεση των αιτημάτων ένταξης στον Ηρακλή ΙΙΙ. Αμέσως μετά την επισφράγιση της συμφωνίας από την πλευρά του ΤΧΣ, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι αιτήσεις στον Ηρακλή και στα τέλη Ιουλίου η αίτηση για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της AtticaΒank την περασμένη Τρίτη η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού, στόχος είναι η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης τον Σεπτέμβριο και η πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του 4ου τριμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΜΚ το προσεχές φθινόπωρο θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο οποίος θα διαθέτει 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Η «μάχη» της Κύπρου για την Eurobank

Στην Κύπρο, όπου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τον μετοχικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας, θα επικεντρώσει την προσοχή της από το φθινόπωρο η Eurobank. Στα τέλη του τρέχοντος μήνα, άλλωστε, λήγει η δημόσια πρόταση που “τρέχει” από την 1η Ιουλίου η τράπεζα, με την απόκτηση ενός υψηλού ποσοστού να “ξεκλειδώνει” εξελίξεις, αναφορικά με τη συγχώνευση με την 100% θυγατρική της, Eurobank Cyprus. Όπως σημειώνει η Morningstar DBRS που έδωσε στην τράπεζα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, “εάν η εξαγορά επιτύχει θα ενίσχυε περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου σε μία από τις βασικές ξένες αγορές του και θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε ορισμένες θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, λόγω των συνεργιών που προκύπτουν από τον συνδυασμό των δύο οντοτήτων”.

Εκτίμηση της Eurobank, πάντως, είναι ότι οι εργασίες της Ελληνικής Τράπεζας σε τομείς, όπως η εταιρική τραπεζική, θα μπορούσαν να επεκταθούν, ενώ εξίσου σημαντικά περιθώρια αύξησης εντοπίζονται και στο σκέλος των ιδιωτών, με υπηρεσίες συναλλακτικής τραπεζικής, τραπεζοασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο η διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα με τίμημα 2,56 ευρώ ανά μετοχή δεν εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και αυτό γιατί σε πρόσφατη έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της κυπριακής τράπεζας έκρινε ότι το συγκεκριμένο τίμημα ανά μετοχή που προσφέρει στη δημόσια πρόταση η Eurobank δεν είναι δίκαιο και εύλογο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δ.Σ. και όπως προκύπτει από την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της αντιπαροχής δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της εταιρείας.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το ράλι της μετοχής της κυπριακής τράπεζας κατά 225%, από την ημέρα που ο ελληνικός όμιλος απέκτησε τίτλους της Ελληνικής Τράπεζας, δηλ. από €0,80/μετοχή (Ιούλιος 2021) σε περίπου €2,60/μετοχή (Ιούλιος 2024).

Να σημειωθεί ότι εξ αρχής η προσπάθεια της Eurobank συνάντησε τις αντιδράσεις των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας καθώς εμπόδιο στη διαδικασία εξαγοράς των μετοχών, αποτέλεσαν οι δύο μέτοχοι της Ελληνικής, η Δήμητρα Επενδυτική και το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ (Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας), οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά ποσοστό που υπερβαίνει το 27%.

Οι δύο μέτοχοι άσκησαν τον Μάιο, με διαφορά λίγων ημερών, προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να θεωρήσει συμβατή με τη νομοθεσία τη συμφωνία της Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των μετοχών τους. Το ποσοστό της Δήμητρα Επενδυτική στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται σε 21,3%, ενώ το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ κατέχει ποσοστό 4,88% και το Ταμείο Ευημερίας του συλλόγου 1,56% (σύνολο 6,44%).

Συνολικά, το 27,74% των μετοχών της Ελληνικής τέθηκε εξ αρχής απέναντι στη δημόσια πρόταση της Eurobank, ενώ πλέον υπάρχει και η απόφαση του Δ.Σ.

Ντεμπούτο για την neobank της Τράπεζας Πειραιώς

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία η Snappi, η ψηφιακή τράπεζα στην οποία μέτοχος με 55% είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι τότε η neobank θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων, ώστε να προσφέρει μία νέα ψηφιακή εμπειρία, εφαρμόζοντας κορυφαία πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα τέλη του περασμένου μήνα η Snappi έλαβε άδεια τραπεζικών εργασιών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μία εξέλιξη που ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, χαρακτήρισε σταθμό για τον Όμιλο. “Φιλοδοξία της neobank αποτελεί η ανάδειξή της σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων” σχολίασε.

Μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη πυρός από την Alpha Bank

Η διοίκηση της Alpha Bank από την πλευρά της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες εξαγορές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, διοχετεύοντας προς αυτήν την κατεύθυνση μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας που έχει δημιουργήσει ο όμιλος. Όπως, άλλωστε, υπογράμμισε πρόσφατα ο CFO του Ομίλου, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ακόμα και μετά τη διανομή του μερίσματος η τράπεζα θα εξακολουθεί να έχει πλεονάζον κεφάλαιο που φθάνει κοντά στο 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα περισσότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής με Uni Credit σε Ρουμανία θα επιφέρει στην Alpha Bank μετρητά 256 εκατ. ευρώ, έμμεση ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, κατά περίπου 100 μ.β., λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και διατήρηση του 9,9% μιας νέας μεγαλύτερης και αποδοτικότερης τραπεζικής οντότητας

Σύμφωνα με την συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές της εβδομάδας ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος θα αποκτήσει το 90,1% της Αlpha Bank Romania, με αντάλλαγμα 256 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς (περί τα 300 εκατ. ευρώ προβλέπονταν αρχικώς) και το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Uni Credit Romania.

Κατέχοντας το 9,9% των δύο προς συγχώνευση οντοτήτων (Αlpha Bank Romania, Uni Credit Romania), η Alpha Διεθνών Συμμετοχών θα βρεθεί να ελέγχει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το 9,9% της τρίτης μεγαλύτερης, σε ενεργητικό, τράπεζας σε Ρουμανία. Το μερίδιο αγοράς της, με proforma στοιχεία, θα ανέρχεται σε 12% και οι καταθέσεις σε 12,1 δισ. ευρώ. Θα απασχολεί 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και θα διαθέτει 297 καταστήματα.

Η Alpha Bank ανταλλάσσει, σύμφωνα με αναλυτές, μια θυγατρική, με το 9,9% ενός πολύ μεγαλύτερου και, βάσει των αναμενόμενων επιδόσεων, αποδοτικότερου σχήματος. Επιπρόσθετα, λόγω διατήρησης ποσοστού 9,9% στη νέα οντότητα, η Alpha Bank δεν θα ενοποιεί. Έτσι, θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες του ομίλου κατά τουλάχιστον 100 μ.β. Κίνηση που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ κεφάλαια ως το 2025, με στόχο κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: