Εδώ Λονδίνο! Ο φίλος που ξενιτεύτηκε νωρίς και τώρα βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια ενεργειακού ομίλου, εκτός του ότι ήθελε να μου αναγγείλει τον ερχομό του στην πατρίδα σε λίγες ημέρες, μου εξέφρασε την αγωνία του και για την ίδια την εταιρεία που εργάζεται, φοβούμενος για την επιβίωσή της.

Αλλά, ταυτόχρονα, μου εξήγησε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει πλεόνασμα LNG, καθώς η Κίνα μείωσε την κατανάλωσή του, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να επωφεληθεί, δυστυχώς.

Και αυτό γιατί, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο για την αποθήκευσή του, αλλά κυρίως δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επαναεριοποίησής του, σε καμία χώρα της Ε.Ε., πλην ίσως της Ιταλίας, φυσικά και της Ελλάδας. Αποτέλεσμα;

Ενώ οι τιμές του υγροποιημένου αερίου έχουν υποχωρήσει, μάλλον συγκυριακά, δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι ευρωπαϊκές χώρες, με την απειλή να κρυώσει η Ευρώπη και να υποστούν ανυπολόγιστες ζημίες οι επιχειρήσεις της, να επικρέμαται και διαρκώς να αυξάνεται.

Ήρθαν και σε μας καράβια φορτωμένα LNG, αλλά έφυγαν για αλλού, δεν είχαμε δυνατότητα μεγαλύτερη της υπάρχουσας.

Πήγαν και σε άλλα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και σε αυτά”, προσέθεσε ο φίλος από τη βρετανική πρωτεύουσα.

Φανταστείτε την εικόνα μίας ενιαίας Ευρώπης, να έχει άμεση ανάγκη ενεργειακού προϊόντος, αυτό να υπάρχει αυτή την περίοδο και να μην έχεις τρόπο να αξιοποιήσεις την ευκαιρία υπέρ των πολιτών σου, που ήδη πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης…

Διαβάστε ακόμη: