Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά την αποκάλυψη των «Times» για το σχέδιο εισόδου ιδιωτών επενδυτών στις κορυφαίες διοργανώσεις της FIFA. Η παγκόσμια ομοσπονδία επιβεβαίωσε επισήμως την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας FIFA Forward Enterprise (FFE), η αξία της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέσω της νέας εταιρείας, η FIFA φέρεται να επιδιώκει την άντληση 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ιδιωτικά κεφάλαια μέσα στο 2026. Το σχέδιο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση δικαιωμάτων που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Για να εξασφαλίσει την έγκριση των 211 ομοσπονδιών-μελών, ο Τζιάνι Ινφαντίνο παρουσίασε ένα νέο οικονομικό πλάνο, το οποίο προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησής τους για τις επόμενες τρεις τετραετίες.
Συγκεκριμένα, κάθε ομοσπονδία προβλέπεται να λάβει:
20 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2027-2030
22 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2031-2034
24 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2035-2038
https://x.com/martynziegler/status/2082394212218065360
Στα παραπάνω προστίθεται μία εφάπαξ επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ή αναβάθμιση γηπέδων και άλλων υποδομών. Έτσι, το συνολικό ποσό για κάθε ομοσπονδία μπορεί να ξεπεράσει τα 76 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οικονομικό πακέτο συνοδεύεται από έναν σαφή όρο. Οι εθνικές ομοσπονδίες θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο μοντέλο εμπορικής αξιοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύνολο της πρόσθετης χρηματοδότησης.
Η προθεσμία που έχει δοθεί στις 211 ομοσπονδίες εκπνέει στις 19 Σεπτεμβρίου. Εφόσον το σχέδιο λάβει το «πράσινο φως», το συνολικό ποσό που μπορεί να διοχετευθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.