Μόλις λίγους μήνες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε η φυγή κορυφαίων στελεχών του, τα οποία, διαβλέποντας ότι το Ταμείο οδεύει σταδιακά προς τη λήξη της ύπαρξής του, αναζητούν από τώρα τον νέο προορισμό τους.

Βέβαια, οι διαδικασίες στο Ταμείο έχουν μπει σε μια τάξη εδώ και έναν περίπου χρόνο, ενώ στο site του δημοσιεύονται πλέον όλες οι αποφάσεις του, συμβάλλοντας στους αναγκαίους κανόνες πλήρους διαφάνειας που απαιτεί η διαδικασία αποεπένδυσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, αν και δεν είναι της ώρας, θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του μεγάλου πακέτου μετοχών που κατέχει στην Attica Bank, ανάλογα με την εξέλιξη του project συγχώνευσής της με την Παγκρήτια, τη Συνεταιριστική Μακεδονίας και το δίκτυο της HSBC στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι ότι η αποχώρηση του Λουκά Καραλή, του υπεύθυνου δηλαδή των αποεπενδύσεων (!), αφήνει ένα σημαντικό κενό στο ΤΧΣ, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Επιπλέον, χηρεύει και μία θέση στο 9μελες διοικητικό συμβούλιο, για την οποία – μεταξύ άλλων – συζήτησαν προχθές κατά τη συνάντησή τους οι Χατζηδάκης και Ξηρουχάκης.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι έχουν προταθεί 6 ονόματα, με διεθνή εμπειρία, από τα οποία πρέπει να επιλεγεί το ένατο μέλος του Δ.Σ. και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η πρώτη αποεπένδυση έχει κλειδώσει και δεν είναι άλλη από αυτή του ποσοστού 1,4% της Eurobank, με τη σχετική διαδικασία να εκκινεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει, όμως και η εκδοχή να επισπευσθεί ειδικά αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη ΔΕΘ, ώστε να αποτελέσει και ένα χειροπιαστό μήνυμα από τον πρωθυπουργό ότι προχωρούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Η εξέλιξη αυτή περνάει και από τις αποφάσεις της ίδιας της διοίκησης της Eurobank, που έχει εκφράσει ήδη την επιθυμία της να επανακτήσει το μικρό αυτό ποσοστό της.