Πριν από μερικές ημέρες, άρθρο του Guardian τιτλοφορούνταν ως «Οι άνθρωποι κάνουν ενέσεις με σπέρμα σολομού στο πρόσωπό τους. Γιατί;».
Όπως φαίνεται, η θεραπεία με σπέρμα σολομού αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ όσων ασχολούνται με τον κόσμο της ομορφιάς, όμως δεν είναι κάτι τόσο φρέσκο.
Η Τζένιφερ Άνιστον είχε μιλήσει το 2023 στην WSJ για την εν λόγω θεραπεία. «Πρώτα απ’ όλα είπα: “Μιλάς σοβαρά; Πώς βρίσκεις σπέρμα σολομού”», δήλωσε μεταφέροντας συζήτηση με την αισθητικό της.
Στην ίδια θεραπεία έχει υποβληθεί και η Κιμ Καρντάσιαν, όπως αποκάλυψε σε επεισόδιο της σειράς The Kardashians. «Έκανα μια θεραπεία προσώπου με σπέρμα σολομού που εγχύθηκε στο πρόσωπό μου», είχε πει.
Θεραπείες με σπέρμα σολομού: Ο ρόλος των πολυνουκλεοτιδίων
Οι θεραπείες προσώπου με σπέρμα σολομού είναι επίσης γνωστές ως «θεραπείες με πολυνουκλεοτίδια».
Ο πλαστικός χειρουργός δρ Ας Σόνι είχε μιλήσει στο Glamour, χαρακτηρίζοντας τη θεραπεία «καυτό θέμα» του κλάδου.
«Τα πολυνουκλεοτίδια είναι το σημερινό καυτό θέμα στον κλάδο μας. Η καινοτομία πίσω από αυτό είναι εκπληκτική. Είναι ένας φυσικός τρόπος να βελτιώσουμε το δέρμα και τους ιστούς μας σε κυτταρικό επίπεδο», είχε πει στο περιοδικό.
Όπως αναφέρει το Glamour, σε άρθρο του Σεπτεμβρίου, τώρα πραγματοποιεί πάνω από 250 επεμβάσεις με πολυνουκλεοτίδια το μήνα, ειδικά γύρω από την περιοχή των ματιών, μια δύσκολη περιοχή.
Ο δρ Σόνι, μέσω του περιοδικού, εξηγεί ότι τα πολυνουκλεοτίδια είναι ένα από τα νέα είδη βιοδιεγερτών, τα οποία εγχέονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Μόλις φτάσουν εκεί, «τα πολυνουκλεοτίδια διεγείρουν τα δικά μας κύτταρα να παράγουν μερικά από τα πράγματα που χάνουμε με τη γήρανση, δηλαδή τα ινοβλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης», περιγράφει ο δρ Σόνι.
Τα πολυνουκλεοτίδια αποτελούνται πράγματι από ελαστικά μόρια από τμήματα DNA ψαριών (που συνήθως συλλέγονται από σπέρμα άγριου σολομού ή πέστροφας με μη επιβλαβείς τρόπους), τα οποία καθαρίζονται, αδρανοποιούνται και επεξεργάζονται πριν εισαχθούν στο δέρμα.
Η επιλογή του DNA των ψαριών στη θεραπεία γίνεται επειδή «μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο DNA και έχει τις πιο καθαρές πρωτεΐνες», αναφέρει ο γιατρός. «Ο άγριος σολομός προσαρμόζεται συνεχώς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Τα πολυνουκλεοτίδια επικοινωνούν με τα κύτταρά μας ενεργοποιώντας έναν κύριο υποδοχέα, ο οποίος βοηθά στην αναγέννηση των ιστών».
Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πολυνουκλεοτίδια εγχέονται στα κύτταρα του δέρματος είναι για να «ενισχύσουν το κολλαγόνο, να βελτιώσουν την αναγέννηση των ιστών και να αποκαταστήσουν τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος», τόνισε ο δρ Σόνι.
Η beauty editor Φιόνα Έμπλετον έκανε τρεις θεραπείες και ενθουσιάστηκε, καθώς είδε το δέρμα της ανανεωμένο.
Όπως γράφει, έξι εβδομάδες μετά το δέρμα της ήταν πιο φωτεινό και με λιγότερη ερυθρότητα.
«Εξακολουθώ να μοιάζω με τον εαυτό μου, αλλά είναι η Φιόνα γύρω στο 2019 που με κοιτάζει στον καθρέφτη» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν βάζει πλέον κονσίλερ.
Η θεραπεία κοστίζει γύρω στα 500 με 800 ευρώ ανά συνεδρία.