Στο μικροσκόπιο της Deloitte, η οποία έχει αναλάβει να διεξάγει τον διαγωνισμό για την πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Avramar, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι προσφορές που κατατέθηκαν και από τους τρεις -τελικά- ενδιαφερόμενους και δη το ισπανικό fund Atitlan, τον αραβικό όμιλο Aqua Bridge και την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish.

Αύριο, Πέμπτη, μάλιστα, η Deloitte πρόκειται να κάνει την πρώτη επίσημη παρουσίαση των προσφορών στους υφιστάμενους μετόχους της Avramar (Amerra και Mubadala), καθώς και στις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, και οι τρεις προσφορές φέρεται να είναι κατώτερες των προσδοκιών των τραπεζών, καθώς ζητούν «κούρεμα» χρεών έως και 80%, ενώ χαμηλά κρίνονται τα κεφάλαια που προτείνονται για να μπει στη συνέχεια σε τροχιά ανάκαμψης η Avramar.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι απαιτούνται περί τα 200 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ξανά αναπτυξιακή δυναμική η εταιρεία και να αυξηθεί εκ νέου η παραγωγή της που σήμερα έχει περιορισθεί για λόγους μείωσης λειτουργικού κόστους. Κάτι που με βάση και τους χρόνους ανάπτυξης των ψαριών, απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η εξέλιξη αυτή -αναμενόμενη πάντως από την αγορά εν πολλοίς- αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: από την επιλογή προτιμητέου επενδυτή εκ των τριών παραπάνω έως και το κατέβασμα του διακόπτη από τις τράπεζες, δηλαδή την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση, εάν κρίνουν ότι από τον εκπλειστηριασμό των πολλών περιουσιακών της στοιχείων, θα είναι πιο ωφελημένες και οι διοικήσεις τους λιγότερο εκτεθειμένες σε σύγκριση με την αποδοχή μιας γενναίας διαγραφής χρεών (σημειωτέον οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ) με αβέβαιο το μέλλον της εταιρείας.

Η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν, όπως αποδείχθηκε, με τον «εθνικό πρωταθλητή» στις ιχθυοκαλλιέργειες να κινδυνεύει να χρεοκοπήσει συμπαρασύροντας όλο τον κλάδο, δεν είναι και η καλύτερη. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι κατά τη διαδικασία πώλησης των «Σελόντα» και «Νηρέα» που μαζί με την «Ανδρομέδα» συγχωνεύτηκαν υπό την «ομπρέλα» της Avramar, είχε ακολουθηθεί διαφορετικό μοντέλο: καταρχάς οι τράπεζες αφού κεφαλαιοποίησαν τα χρέη των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρέα» είχαν ορίσει διοικήσεις, ενώ κατά την πώληση των εταιρειών δεν επέλεξαν προσφορά που προέβλεπε «κούρεμα» οφειλών.

Όσο για τα περιουσιακά στοιχεία, τα εργοστάσια ιχθυοτροφών και οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί που διαθέτει η Avramar στην Ελλάδα φέρεται ήδη να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών «μνηστήρων». Ακόμη, πάντως, και εάν οι τράπεζες καταλήξουν σε έναν από τους τρεις επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πουλήσει στη συνέχεια κάποιες από τις μονάδες της εταιρείας.

Επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και ένα ακόμη σενάριο, της αναζήτησης από τη σημερινή διοίκηση της Avramar χρηματοδότησης, έτσι ώστε η εταιρεία, αφού αναδιαρθρωθεί, να πωληθεί αργότερα, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και για την εταιρεία αλλά και για την αγορά συνολικότερα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να είναι αρκετά εντατική και δεν αποκλείεται οι τράπεζες να δεχθούν και μία πρόταση με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αυτό που όλοι τονίζουν, πάντως, είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα, δεδομένου ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος με το πρόβλημα υπερχρέωσης της εταιρείας να έχει εκδηλωθεί έντονα ήδη από τον Μάρτιο του 2023.

Διαβάστε ακόμη: