Τρείς ή τέσσερις θα είναι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα υποβληθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου  σύμφωνα με συμβούλους πώλησης της «μαμάς» ΔΕΗ.

«Κατά πάσα βεβαιότητα θα έχουμε και εσωτερικούς γάμους μεταξύ των υποψηφίων» μας λέει βασικός  σύμβουλος του σχεδίου μερικής αποκρατικοποίησης. Στην τελική λίστα των εννέα υποψηφίων περιλαμβάνονται μερικά από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη αλλά συγκεκριμένα και το μεγαλύτερο, η BLACKROCK που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά (και αθροιστικά) οι εννέα υποψήφιοι διαχειρίζονται κεφάλαια που σε τρέχουσα αξία προσεγγίζουν  τα 12 τρις δολάρια, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και που «μπορεί να οδηγήσει σε έκπληξη στην τελική τιμή προσφοράς» όπως μας έλεγε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Η ΔΕΗ θέλει υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τις 3 Σεπτεμβρίου ενώ οι μνηστήρες ζητούν περισσότερο χρόνο, αλλά και πρόσθετα στοιχεία από το data room .

Η τιμή που μπορεί να πιάσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1 δις με πιθανότερη προσφορά 1,1-1,3 δις αφού το ζωηρό (και όχι θεωρητικό) πλέον ενδιαφέρον των υποψηφίων και η οικονομική τους επιφάνεια δείχνει πως θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός.

«Ας μην ξεχνάμε πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα σαφώς μονοπωλιακό utility  δηλαδή εταιρία κοινής ωφέλειας στη χώρα μας που δεν απειλείται από ανταγωνιστή συνεπώς ισχύει αυτό που λέγαμε πριν πολλά χρόνια για μια κρατική τράπεζα που δεν υπάρχει πιά: κέρδη πολλά, σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο!» συνεχίζει το ίδιο  στέλεχος.

Οι εκκρεμότητες

Σε ότι αφορά στις εκκρεμότητες σύντομα θα ρυθμιστούν  τα τέλη χρήσης δικτύου για τα επόμενα χρόνια που θα πρέπει να προσδιοριστούν µε απόφαση της ΡΑΕ η οποία ως συνήθως καθυστερεί.

Ηδη το ΔΣ της ΔΕΗ  ενέκρινε το σχέδιο διάσπασης του κλάδου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και της εισφοράς των περιουσιακών στοιχείων στον ΔΕΔΔΗΕ και η Grant Thornton που έχει επιλεγεί ως ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για την αποτίμηση και το εύλογο τίμημα έπιασε κιόλας δουλειά.

Πολλοί υποψήφιοι θέτουν εκ νέου το θέμα του management του ΔΕΔΔΗΕ και διεκδικούν ουσιαστική συµµετοχή σε αυτό.

«Η πρόταση  της ΔΕΗ, την οποία στείλαμε στους υποψήφιους μέσα στο σχέδιο για το share holders agreement, είναι ο νικητής  να προτείνει µία λίστα υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων (COO) και να επιλέγει η ΔΕΗ και το αντίστροφο για τον οικονομικό διευθυντή (CFO), δηλαδή η ΔΕΗ να προτείνει τους υποψήφιους και ο επενδυτής να επιλέγει» μας λέει κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ.

Οι επενδυτές επίσης θέλουν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο σε θέματα του  ΔΕΔΔΗΕ όπως οι μεγάλοι διαγωνισµοί για τους έξυπνους µετρητές και την υπογειοποίηση του δικτύου.

«Εμείς στη ΔΕΗ δεν θέλουμε όμως  οι όποιες λύσεις να έχουν επιπτώσεις στα αποτελέσµατα του οµίλου. Για το 2020 τα EBIDTA του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκαν κατά 80,3% στα 60,4 εκατ ευρώ από 33,5 εκατ ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες µειώθηκαν κατά 4,8% στις 678,5 εκατ. ευρώ, από 712,6 εκατ. ευρώ» μας λέει το ίδιο στέλεχος της μητρικής.

«Θεωρώ πως  και οι εννιά  διεκδικητές θα συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία της πώλησης και θα τρέξουν στην τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ είναι πια σίγουρο πως οι 9 υποψήφιοι προχωρούν σε οργανωμένες συνεργασίες μεταξύ τους. Έχουν ήδη δημιουργηθεί 3 συμπράξεις και μάλλον έρχεται και τέταρτη»  συμπληρώνει ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης.

Τα εννέα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του Διαχειριστή είναι:

-BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C

-CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.

-KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.

-MACQUARIE Group Limited

-ARDIAN Infrastructure Funds

-BCI –  British Columbia Investment Management Corporation

-F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A

-First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

-OHA –  Oak Hill Advisors LLP