Επειτα από τρία χρόνια αδειοδοτικής ωρίμανσης, φαίνεται πως το έργο της ανάπλασης της μαρίνας Αλίμου βρίσκεται κοντά στην αφετηρία, προσθέτοντας έναν ακόμα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των νέων επενδύσεων που προωθούνται αυτήν την περίοδο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η επένδυση προωθείται από τον όμιλο Ελλάκτωρ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων REDS.
O όμιλος Ελλάκτωρ έχει υπογράψει ήδη από τις αρχές του 2021 σχετική σύμβαση παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια. Ειδικότερα, η σύμβαση έχει υπογραφεί ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕ∆ και στη θυγατρική τής «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.». Μετά την απαιτούμενη διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης, ο όμιλος κατέθεσε πριν από μερικές μέρες την αίτηση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων. Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και μία από τις ιστορικότερες της χώρας, καθώς εκτός από τη χερσαία ζώνη καλύπτει επίσης θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και διαθέτει λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μέτρων. Παράλληλα, φιλοξενεί 1.100 μόνιμες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων. Λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και διαθέτει χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη. Το μέγιστο βάθος της είναι τα 6,5 μέτρα.
Στη μαρίνα Αλίμου προωθεί επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αφορά τη δημιουργία μιας σειράς χρήσεων τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Με βάση τον σχεδιασμό, προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ., ο όγκος των οποίων όμως θα είναι διάσπαρτος σε διάφορα σημεία της έκτασης, ενώ θα πρόκειται για ισόγεια, μέγιστου ύψους έως 4,5 μέτρων. Οπου προβλέπεται και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη μαρίνα, όποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της λεωφόρου θα μπορεί να βλέπει τη θάλασσα σχεδόν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Μεταξύ άλλων, στα νέα κτίρια θα φιλοξενούνται καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια και γραφεία ενοικίασης σκαφών, ενώ στο επίκεντρο της επένδυσης θα βρίσκεται κι ένα σύγχρονο μπουτίκ ξενοδοχείο. Επίσης, προβλέπονται χώροι αναψυχής και άθλησης, ενώ θα χωροθετηθεί και η Πινακοθήκη του ∆ήμου Αλίμου και το κιόσκι ενημέρωσης.
H παραδοσιακή δομή των κτιρίων στη μαρίνα θα ανατραπεί, καθώς οι κτιριακοί όγκοι θα διασπαστούν και θα δημιουργήσουν ενδιάμεσους χώρους πρασίνου που θα συνδέσουν την πόλη με την προβλήτα. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μια οπτική συνέχεια της πόλης με τη θάλασσα. Πολλαπλοί αμφιθεατρικοί χώροι πρασίνου θα διαμορφώσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον που θα μπορεί να φιλοξενήσει υπαίθριες εκδηλώσεις.
Παράλληλα, προβλέπονται και εκτενείς χώροι πρασίνου και στεγάστρων, ώστε να παρέχονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για σκίαση και δροσιά. Οι δε υφιστάμενες φυτεύσεις θα διατηρηθούν και θα εμπλουτιστούν με νέες σε όλη την έκταση της μαρίνας. Επιπλέον, σε όλα τα ισόγεια κτίρια θα υπάρχει φυτεμένο δώμα, αφενός για την καλύτερη βιοκλιματική λειτουργία και αφετέρου για τη βελτίωση της οπτικής τους από την πόλη. Στη νέα μαρίνα Αλίμου θα διατηρηθούν οι σημερινοί κόμβοι εισόδου και εξόδου, ενώ θα προστεθούν και πάνω από 800 θέσεις στάθμευσης.
Η μαρίνα τοποθετείται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, νοτιοδυτικά της Αθήνας, μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών που περιλαμβάνει τραμ και λεωφορεία.