Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το πρωί της Κυριακής, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, ενώ προανήγγειλαν το «πάγωμα» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και τη σύσταση ειδικής ομάδας που θα «κυνηγήσει» σε όλο τον κόσμο περιουσιακά στοιχεία Ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το καθολικό κλείσιμο του εναέριου χώρου για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, ασκώντας έτσι περισσότερη πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην σκληρότερη, ως τώρα, οικονομική επίθεση στη Ρωσία που εξαπέλυσε η Δύση, δεν θα αποβληθούν από το SWIFT όλες οι ρωσικές τράπεζες, αλλά θα γίνει μια επιλογή τραπεζών, κατά τρόπον ώστε να διατηρηθούν στο σύστημα όσες έχουν μεγάλη συμμετοχή στη διεκπεραίωση συναλλαγών σε ενεργειακά προϊόντα για να μην βρεθεί η Ευρώπη εκτεθειμένη σε διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ήδη, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει κανονικά την ευρωπαϊκή αγορά.

Συνωστισμός στα ΑΤΜ υπό τον φόβο ότι το ρούβλι θα μπορούσε να καταρρεύσει

Η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθέματα της τάξεως των 640 δισ. δολ. ακριβώς για να υπάρχει μια γραμμή άμυνας σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα. Από χθες έχει αρχίσει να επικρατεί πανικός στους Ρώσους που συνωστίζονται στα ATM των τραπεζών καθώς οι κυρώσεις πυροδότησαν φόβους ότι το ρούβλι θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Κίνδυνος πτώχευσης της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank

Η Ρωσία αντιμετώπισε για τελευταία φορά σημαντική αύξηση σε μετρητά το 2014, όταν η πτώση των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων προκάλεσε πτώση στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, διέθεσε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (16 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μία εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων. Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».
Στα 60$ το βαρέλι το αργό - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Εκτινάσσεται πάνω από 5% η τιμή του μπρεντ

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες της Δύσης η τιμή ανά βαρέλι μπρεντ εκτινάχθηκε στα 102 δολάρια.  Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 5%, στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία σήμερα. Η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε κατά 5,07% στα 96,23 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Brent αυξήθηκε κατά 4,30% στα 102,14 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα το συμβόλαιο αναφοράς έφτασε σε υψηλό επταετίας, στα 105,79 δολ. μετά την έναρξη της εισβολής.

Η BP και το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Ενέργειας αποχωρούν από ρωσικές εταιρείες

Το πρώτο ηχηρό ράπισμα από πολυεθνική εταιρεία στην Ρωσία αποτελεί η απόφαση της βρετανικής πετρελαϊκής BP να πουλήσει το 19,7% της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, ύστερα από πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο της BP ανακοίνωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει από τη συμμετοχή της στην Rosneft στην οποία κατέχει ποσοστό 19,75% στη Rosneft από το 2013.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας θα προχωρήσει στην εκποίηση των ρωσικών περιουσιακών του στοιχείων. Αυτά περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα και μετοχές σε σχεδόν 50 εταιρείες που ανέρχονται σε 2,83 δισ. δολάρια.

«Ο στόχος είναι το ταμείο να αποσυρθεί πλήρως από τη ρωσική αγορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημειώνεται πως η συνολική αξία του συγκεκριμένου πετρελαϊκού ταμείου, ανέρχεται σε περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Οι Γερμανοί φοβούνται τον πληθωρισμό και «φορτώνουν» χρυσό

Η Ρωσία αγοράζει χρυσό μετά από 2 χρόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι «θα ξαναρχίσει την αγορά χρυσού στην εγχώρια αγορά πολύτιμων μετάλλων». Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ρωσικές εταιρείες όπως η Polymetal ή η Polyus είναι πιθανό να δυσκολευτούν πολύ να πουλήσουν χρυσό στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, αυτές οι εταιρείες αναμενόταν να στραφούν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί να παρέχει τα ρούβλια που χρειάζονται για να πληρώσουν το προσωπικό και τις προμήθειες σε αντάλλαγμα για χρυσό.

Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου – το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο – αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε το αλουμίνιο σε επίπεδα ρεκόρ και πυροδοτεί νέες αυξήσεις

Το αλουμίνιο σημείωσε ρεκόρ και το νικέλιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσθεσε έναν ακόμα εφοδιαστικό κίνδυνο σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παλλάδιου (το 45,6% της παγκόσμιας παραγωγής), μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία για την κατασκευή καταλυτών. Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που ανακοίνωσαν η ΕΕ, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν τις ρωσικές προμήθειες αλουμινίου, καθώς και άλλα εμπορεύματα.

Το αλουμίνιο εκτινάχθηκε έως και 4,8%, στα 3.449 δολάρια ο τόνος, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2008, ενώ το νικέλιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 15% κατά μέσο όρο και το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε έως και 41% την Πέμπτη. Ακόμη και με τις τιμές του αλουμινίου σε επίπεδα ρεκόρ, η άνοδος των τιμών της ενέργειας σημαίνει ότι ορισμένα μεταλλουργία παραμένουν ασύμφορα.