Ένα σπάνιο ρολόι χειρός που άνηκε στον Πάμπλο Πικάσο πουλήθηκε αυτή την εβδομάδα, καταρρίπτοντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου Bonhams Paris που ανέλαβε την δημοπρασία, δεδομένου ότι ο νέος ιδιοκτήτης του έδωσε 266.978 δολάρια – μια αξία 20 φορές μεγαλύτερη από την αρχική τιμή εκτίμησης.

Aπο Ατσάλι

Πρόκειται για ένα ταπεινό ρολόι από ατσάλι με διάμετρο 32 mm και χειροκίνητη κίνηση 17-κοσμημάτων, το οποίο κατασκευάστηκε από την ελβετική μάρκα Michal Z Berger Co γύρω στο 1960. Οι ενδείξεις του καντράν διαθέτουν μια φαινομενικά τυχαία συλλογή γραμμάτων, τα οποία στην πραγματικότητα σχηματίζουν το όνομα του καλλιτέχνη – P A B L O P I C A S S O.

Ένα σπάνιο ρολόι του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε για 267.000 δολάρια

Σύμφωνα με το Bonhams, το ρολόι έγινε δώρο στον Πικάσο από την φίλη του Ελληνίδα γλύπτρια, Λέλα Κανελλοπούλου, και πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο τρία παραδείγματα, με τα άλλα δύο να ανήκουν στο ίδρυμα Πικάσο (αν και το La Fondation Picasso επιβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει κανένα από τα άλλα δύο).

Η πολυτιμότητα του

Αν και ο Πικάσο είχε στην κατοχή του ρολόγια από οίκους όπως η Jaeger-le-Coutre και η Rolex, το συγκεκριμένο ρολόι είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, δεδομένου ότι το φορούσε ενώ ζωγράφιζε, κάτι που αποδεικνύει και η φθορά που έχει υποστεί.

Προφανώς ότιδήποτε σχετίζεται με το όνομα του Πικάσο, ο οποίος ήταν ένας καλλιτέχνης που ζωγράφισε έργα που αγαπήθηκαν ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, έχει τεράστια αξία, οπότε δεν μας κάνει εντύπωση η τιμή πώλησης του ρολογιού.

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα και είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε αυτό το πολύ ξεχωριστό ρολόι στην δημοπρασία μας στο Παρίσι” δήλωσε ο Jonathan Darracott, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος ρολογιών του οίκου Bonhams.