search

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου κάνει πρεμιέρα αύριο στη Θεσσαλονίκη

Εκπρόσωποι από πέντε χώρες, της Ελλάδας, της Ν. Κορέας, της Αρμενίας, της Αμερικής και της Ισλανδίας, θα παρουσιάσουν ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων.

megaromousikisthessalonikis

Εκπρόσωποι από πέντε χώρες, της Ελλάδας, της Ν. Κορέας, της Αρμενίας, της Αμερικής και της Ισλανδίας, θα παρουσιάσουν ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων, με σκοπό να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, σε μία συναυλία με τίτλο «Chamber Music Reunion».

Το Πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κάνει πρεμιέρα στις 19 Νοεμβρίου με άλλες δύο παραστάσεις 26 και 28 Νοεμβρίου.

Οι διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που θα παίξουν στην «πρεμιέρα» του, βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν σε εντατικές πρόβες.

Ο οικοδεσπότης τους, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας, θα συμμετάσχει και ο ίδιος στη συναυλία της πρώτης μέρας. «Ο τίτλος “Chamber Music Reunion” δόθηκε γιατί με τους σπουδαίους αυτούς μουσικούς υπήρξαμε συμφοιτητές και τώρα ξαναβρισκόμαστε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι η μουσική που μας είχε φέρει τότε κοντά, έκανε και πάλι σήμερα τους δρόμους μας να συναντηθούν, ενώ βλέπουμε και στην πράξη ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, δεδομένου ότι προερχόμαστε από πέντε διαφορετικές χώρες», δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο κ. Γαλιλαίας.

Τον λόγο πήραν και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες, που είναι οι Mark Kosower (τσέλο), Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο), David Bowlin (βιολί), Tony Cho (πιάνο), Τιμόθεος Πέτριν (βιολοντσέλο), Sibbi Bernhardsson (βιολί) και Vache Hoveyan (βιόλα). Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο είδος μουσικής με το πλούσιο περιεχόμενο. Μάλιστα, εκτός από τους δύο Έλληνες, που είναι από τη Θεσσαλονίκη, οι υπόλοιποι αναφέρθηκαν στις ομορφιές της πόλης, στους φιλόξενους ανθρώπους της, τη σπουδαία ιστορία και στο υπέροχο φαγητό της.

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει και άλλους καταξιωμένους μουσικούς, που θα δώσουν τις υπόλοιπες δύο συναυλίες του φεστιβάλ. Πρόκειται για το κουαρτέτο εγχόρδων Pacifica των βραβείων Grammy, το αναγνωρισμένο για τη δεξιοτεχνία, το πληθωρικό στιλ ερμηνείας και τις συχνά τολμηρές επιλογές ρεπερτορίου, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου της εποχής μας, το οποίο θα εμφανιστεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ κλείνει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με το Gidon Kremen Trio, τον βιολονίστα – θρύλο της κλασικής μουσικής Gidon Kremer, τη Λιθουανή τσελίστα Giedre Dirvanauskaite και τον Λετονό πιανίστα Georgijs Osokins, που έχουν εμφανιστεί σε όλον τον κόσμο έχοντας κερδίσει την εκτίμηση και αναγνώριση κοινού και κριτικών.

«Το Φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του οράματός μου για το Μέγαρο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έφτασε ο καιρός να μοιραστούμε τις τρεις συναυλίες με το μουσικόφιλο κοινό της πόλης. Ο συνδυασμός των αριστουργηματικών έργων με την ποιοτική ερμηνεία των σπουδαίων καλλιτεχνών εγγυάται ένα πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο. Θέλω το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να είναι ένα σημείο αναφοράς για τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού. Με την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών και συνόλων διεθνούς φήμης, είμαστε στο δρόμο της διεθνούς καταξίωσης ώστε το Μέγαρο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες μουσικές αίθουσες του κόσμου», τόνισε ο κ. Γαλιλαίας.

Διαβάστε ακόμη: