Την πρώτη αιχμηρή διόρθωση του 2025 αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου έκανε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το -0,90% είναι η μεγαλύτερη «βουτιά» από τις 19 Νοεμβρίου, ενδεικτικό ασφαλώς του εξαιρετικού κλίματος που είχε επικρατήσει έκτοτε στο Χ.Α., όπου οι πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ελάχιστες.

Η αγορά «χρωστούσε» διόρθωση έτσι κι αλλιώς καθώς ήταν φορτωμένη με σημαντικά κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι μετά τον εξαιρετικό Δεκέμβριο που έδωσε κέρδη 5,47% στο Γενικό Δείκτη και κοντά στο +12% στον τραπεζικό, στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του 2025 ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει άνοδο 2,32% και ο τραπεζικός +5,78%.

Εύλογα, υπήρχαν – και υπάρχουν – κέρδη προς κατοχύρωση, κάτι που ξεκίνησε την Παρασκευή όπου ο Γενικός Δείκτης έως τις 15:30 μ.μ. κινούνταν ανοδικά φτάνοντας έως τις 1.514,35 μονάδες (+0,23%), όμως οι ανακοινώσεις στοιχείων μάκρο στις ΗΠΑ και ειδικά από την αγορά εργασίας, άλλαξαν το σκηνικό και έδωσαν αφορμή διόρθωσης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να γίνει στις 1.503,73 με απώλειες 0,48%.

Μάλιστα, μετά από τέσσερα διαδοχικά κλεισίματα πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.500 μονάδων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011, χθες η αγορά έχασε αυτό το επίπεδο, διαπραγματευόμενη μάλιστα όλη την ημέρα κάτω από αυτό το όριο, κλείνοντας τελικά στις 1.490,22 μονάδες με απώλειες 0,90%.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά σήμερα και προσεχώς, αν θα γίνει προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών 14 ετών, ή αν θα πάμε σε βαθύτερη διόρθωση, πάντα σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα που δείχνει μερικώς αλλαγμένο.

Από την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές εισήλθαν σε ζώνη αναταράξεων, ασχέτως αν το Χ.Α. στις περισσότερες συνεδριάσεις υπεραπέδωσε. Καταγράφεται άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο με πρώτα τα αμερικανικά, ενώ η παγκόσμια κοινότητα δείχνει να κινείται σε… ηλεκτρισμένο επίπεδο τόσο από πλευράς γεωπολιτικής, όσο και οικονομίας.

Πάντως, αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι και στις δύο τελευταίες διορθωτικές συνεδριάσεις, η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης της περασμένης εβδομάδας, όπου ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 127,48 εκατ. ευρώ, με τα 112,2 εκατ. στον FTSE 25 και τα 66,86 εκατ. ευρώ, ενώ χθες συρρικνώθηκε περαιτέρω πέφτοντας στα 118,37 εκατ. ευρώ, με τα 95,5 εκατ. στον FTSE 25 και 57,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Η μείωση του τζίρου σε πτωτικές συνεδριάσεις, μαρτυρά ότι διάθεση να «σηκωθούν» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχει, ενώ αντίστροφα, η άνοδος της περασμένης εβδομάδας είχε επιτευχθεί με «φόρτωμα» συναλλαγών, που έδειχνε εισροές κεφαλαίων.

To… αίνιγμα Τραμπ

Σε μια εβδομάδα αναλαμβάνει καθήκοντα ο αμφιλεγόμενος Ντόναλντ Τραμπ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με σύσσωμους τους αναλυτές οικονομίας, γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων να αδυνατούν να διαβάσουν την επόμενη ημέρα, με τον πλανήτη να έχει εισέλθει σε μια ιδιότυπη αναμονή, κάτι που φέρνει ανασφάλεια μειώνει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου σε μετοχές.

Έτσι κι αλλιώς οι αγορές αγνοούσαν επιδεικτικά τη γενικότερη κατάσταση διεθνώς η οποία μυρίζει… μπαρούτι, με αρκετές πολεμικές συρράξεις να είναι σε εξέλιξη, όμως την ίδια ώρα, έως προ ελάχιστων εβδομάδων, δείκτες και μετοχές πετύχαιναν νέα ιστορικά ρεκόρ. Ακόμα και σε χώρες με τεράστια οικονομικά και κυβερνητικά προβλήματα, όπως η Γερμανία, ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX πρόσφατα έκανε το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί η πορεία των αγορών αύριο και τις επόμενες ημέρες, αν και χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με ελεγχόμενη σχετικά πτώση χωρίς πανικούς, ενώ στη Wall Street η εικόνα ήταν μεικτή και μάλιστα βελτιωμένη στο κλείσιμο συγκριτικά με το κλίμα πρωτύτερα.

Μόνο ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με πτώση (-0,38%), παρ’ ότι πρωτύτερα υποχωρούσε άνω του 1%, ενώ με άνοδο 358,67 μονάδων ή +0,86% έκλεισε ο βιομηχανικός Dow Jones με τον S&P 500, τον αποκαλούμενο και δείκτη των δεικτών, λόγω της τεράστιας βαρύτητάς του, να κλείνει με άνοδο 0,16%, γυρνώντας από ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Τι λέει ο Ηλίας Ζαχαράκης

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, πλέον «εφόσον ο Γ.Δ. έχασε το όριο των 1.500 μονάδων, επόμενη στήριξη ήταν στις 1.497 μονάδες (που την έχασε), στις 1.490 μονάδες η κοντινή στήριξη, όπου μια διάσπασή της, μπορεί να μας οδηγήσει στην περιοχή της κύριας στήριξης των 1.471 – 1.480 μονάδων. Η διόρθωση σε κάθε περίπτωση δεν προβληματίζει την τάση», σημειώνει ο χρηματιστής.

Θυμίζουμε πως χθες το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του Γενικού Δείκτη ήταν στις 1.487,71 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 1,07%, ενώ τελικώς ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κράτησε το όριο που ορίζει ο χρηματιστής, κλείνοντας στις 1.490,22 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη