Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Το πολιτικό εκκρεμές, άρχισε να κινείται; Αλλάζει όνομα η Ν.Δ.; Έρευνα εταιρείας δημοσκοπήσεων με τρεις διαφορετικές, νέες ονομασίες!

*** Γνωρίζετε ότι δεν αναφέρομαι συχνά σε πολιτικά θέματα, παρά μόνο αν προκύπτει η εκτίμηση ότι πρόκειται για γεγονότα ή συμβάντα που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, πέραν του στενά κομματικού, που βεβαίως και αυτό αποτελεί πεδίο προσοχής, ανάλογα με τις εξελίξεις. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός επισημοποίησε επιτέλους την ημερομηνία των εκλογών, φυσιολογικό είναι να υπάρχει επιτάχυνση διαφόρων διαδικασιών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον α ή β βαθμό θα επηρεάσουν το πολιτικό τοπίο της “επόμενης ημέρας”. Η οποία “επόμενη ημέρα”, όπως πολύ καλά γνωρίζουν άπαντες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, προετοιμάζεται εν πολλοίς και από την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την προεκλογική περίοδο, στην οποία και επισήμως έχουμε εισέλθει.

*** Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Μα γιατί, από όσα πολύ ενδιαφέροντα μαθαίνει η στήλη, ξεχωρίζω σήμερα δύο εξ αυτών, που αν ισχύουν και επιβεβαιωθούν, ειδικά το ένα, θα κατανοήσετε την αρχική μακρά εισαγωγή μου και τη σημασία της, προφανώς για την “επομένη των εκλογών”, αν ορθώς (τη) μεταφράζω, χωρίς να διεκδικώ επ ουδενί την “κατεύθυνση” της μετάφρασης, ως προς σημερινούς ή αυριανούς “σχηματισμούς’, πιθανόν και πρόσωπα-πρωταγωνιστές. Πάμε λοιπόν, στην πρώτη “βαρύγδουπη” σημερινή αποκάλυψη, εφόσον βεβαίως ισχύουν οι πληροφορίες των οποίων έγινα αποδέκτης, ούτως ώστε να δικαιολογείται και ο συγκεκριμένος όρος:

– Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από δύο πηγές (μη έχουσες μεταξύ τους σχέση), γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης, από τις μεγαλύτερες του χώρου, πραγματοποιεί ένα γκάλοπ “μεταξύ μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας”, όπως συμπεραίνω από τους ερωτώμενους. Στους οποίους, μεταξύ άλλων ερωτημάτων, έθεσε και το ακόλουθο, αφήνοντας τους άναυδους στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. ποιο ήταν το ερώτημα, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος; “Ποιο από τα τρία ακόλουθα ονόματα θα προτιμούσατε σε αντικατάσταση του σημερινού Νέα Δημοκρατία;”!!!

*** Ναι, ακριβώς έτσι μου μεταφέρθηκε και από τις δύο πηγές μου, που είχαν περιέλθει σε κατάσταση περισυλλογής, αποριών και έντονου προβληματισμού. Το ερώτημα είναι από ποιον και για ποιο σκοπό δόθηκε αυτή η εντολή έρευνας στη γνωστή δημοκοπική εταιρεία; Γιατί, το ότι δεν είδαν το…ίδιο όνειρο και οι δύο πηγές μου, που δεν έχουν καμία σχέση γνωριμίας η μία με την άλλη, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, από τη στιγμή που σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία; Πρόκειται για… έρευνα μέλλοντος και για λογαριασμού πράγματι του κόμματος, ή, μήπως για μελλοντική χρήση εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων, που θα επιδιώξουν να πάρουν θέση στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ιδίως αν δεν προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη και τη δεύτερη εκλογική διαδικασία ή ακόμα και την τρίτη; Απλά ερωτηματικά θέτουμε, προς ενοικίαση από κάθε ενδιαφερόμενο. Και αναμένουμε ή την επίσημη διάψευση της έρευνας ή την έμμεση έστω επιβεβαίωσή της.

Κινητικότητα από και για Καμμένο – Θα τον δούμε υπηρεσιακό υπουργό;

*** Πάμε τώρα στο δεύτερο πολιτικό νέο που σας υποσχέθηκα και αφορά τον πρώην αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Το νέο μάλιστα προέκυψε συμπωματικά την ίδια ημέρα, χθες δηλαδή, που υπήρξε δήλωσή του για την “εξάρθρωση της τρομοκρατικής ομάδας”, που θα έβαζε μπουρλότο στο Εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Πολιτικά, ο Καμμένος ουσιαστικά έχει αποσυρθεί, άλλωστε οι δουλειές πάνε καλά και προφανώς ο πρώην υπουργός ήθελε να πάρει τον (πολιτικό του) χρόνο, μέχρι νεωτέρας. Μου μεταφέρουν, λοιπόν, ότι στις αθέατες σχετικές διαβουλεύσεις που γίνονται (και καλώς γίνονται) μεταξύ των μεγάλων κομμάτων για την ανεύρεση κοινώς αποδεκτών προσώπων, για υπηρεσιακή κυβέρνηση, ετέθη και το όνομα του Πάνου Καμμένου, εικάζω για το υπουργείο Άμυνας, τα θέματα του οποίου άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά. Δεν ξέρω αν ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης μίας τέτοιας παρόμοιας πρότασης, αλλά αυτό που έμαθα είναι ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας εσχάτως αναπτύσσει αθόρυβα έντονη κινητικότητα, βλέπει παλιούς συνεργάτες, πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς εν γένει, κάποιους εκ των οποίων μάλιστα προσκαλεί για γενική ανταλλαγή απόψεων στο σπίτι του. Είπαμε, εκλογές έρχονται, οι οποίες πάντοτε είναι εγκυμονούσες μελλοντικών καταστάσεων…

Η Goldman Sachs δεν αποκλείει η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου

*** Ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις 21 Απριλίου, από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η χώρα σε γενικές γραμμές πληροί τις ανάλογες προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η αύξηση των επενδύσεων, που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης, θα μπορούσε να επωφεληθεί και από τη σημαντική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Σε σχέση με το ελληνικό χρέος, ο οίκος εκτιμά πώς, παρότι υψηλό, ότι είναι λιγότερο ευάλωτο, έναντι αυτών άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη διάρκεια λήξης του (17,5 έτη) χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, αλλά και στην επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Δύσκολη υπόθεση η επενδυτική βαθμίδα, ειδικά μετά την αναταραχή στις αγορές από τη νέα τραπεζική κρίση, αλλά πάντα οι ελπίδες υπάρχουν και για την αναφερόμενη περίοδο, με πιο πιθανή αυτή του τελευταίου τετραμήνου του 2023.

Σταϊκούρας: Διαχειριστές και τράπεζες να… σκύψουν πάνω από την αδυναμία των δανειοληπτών και να δώσουν λύσεις

*** Βάλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα”, θυμίζει η προτροπή, για μία ακόμα φορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προς τράπεζες και διαχειριστές, τους servicers δηλαδή, να σκεφτούν ότι οι πολίτες δυσκολεύονται τώρα περισσότερα και να αλλάξουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εξόφλησης δανείων. Ειδικότερα, όπως είπε μιλώντας σε συνέδριο που έγινε στη Λαμία (συμπτωματικά, πρωτεύουσα της εκλογικής του περιφέρειας) ζήτησε δημόσια πλέον από το τραπεζικό σύστημα αλλά και τους ενδιάμεσους διαχειριστές, να αξιολογήσουν εκ νέου τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν καταλήξει οι πολίτες, καθώς «δεν είναι στην ίδια κατάσταση όπως πριν από 2 ή 3 χρόνια και πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ρυθμίσεις». Επισήμανε δε πως «είναι ευθύνη των διαχειριστών των δανείων να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να δώσουν λύσεις»!

** Ο υπουργός ζήτησε μάλιστα περισσότερη εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος καθώς «οι πολίτες δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν, ενώ αντίθετα μέχρι σήμερα έχουν μάθει να απευθύνονται στις τράπεζες». Πάλι καλά, δηλαδή, που γνωρίζει το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις απρόσωπες εταιρείες διαχείρισης οι δανειολήπτες, βρίσκοντας απαντήσεις-κασέτα με όποιον τηλεφωνικά συνομιλούν. Εκτίμησε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας ότι μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που τρέχει αυτή την περίοδο περίπου 150 πολίτες τη βδομάδα προχωρούν σε ρυθμίσεις, μίλησε για συνολικές ρυθμίσεις είτε αυτές αφορούν τράπεζες, είτε αφορούν ταμεία, είτε αφορούν το ελληνικό δημόσιο και όπως είπε, με αυτό τον τρόπο δεν ανακυκλώνεται το πρόβλημα. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε όλους αυτούς τους πολίτες για να πληρώσουν τις οφειλές τους, γιατί «δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο όλα αυτά τα δάνεια θα εγγραφούν ως κόκκινα δάνεια στις τράπεζες. Πιο ανοιχτή παραδοχή, δημόσια κιόλας, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι από θέση ευθύνης το γνωρίζουν άριστα.

Και οι ωραίοι Γερμανοί έχουν τρομακτικά χρέη

*** Σε ύψος-ρεκόρ, ανέρχεται το συνολικό χρέος της Γερμανίας, προκαλώντας εύλογα τρόμο για το μέλλον της ίδιας της γερμανικής οικονομίας, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος Ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων έφτασε στο τέλος του 2022 τα 2,367 τρισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ’ ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Ο Σόιμπλε, τι λέει, άραγε, θα μας κουνήσει πάλι το δάχτυλο, όπως παλιά που η χώρα του μεγαλουργούσε από τις εξαγωγές και τον πλούτο ιδίως των χωρών του ευρωπαϊκού νότου;

“Εικόνισμα” των Ελλήνων εφοπλιστών ο Πούτιν!

*** Η ναυτιλία στην… αναμπουμπούλα χαίρεται! Και βγάζει φυσικά μυθικά κέρδη, που όμοιά τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σπάνια πραγματοποιούνται. Μιλώντας με γνωστό πλην χαμηλού προφίλ πλοιοκτήτη, επιβεβαίωσα αυτό που είχα ως αίσθηση, ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, μεταφέροντας, παρά τις απαγορεύσεις το ρωσικό πετρέλαιο, ακόμα ή και κυρίως στους εμπνευστές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει! “Εικόνισμα πρέπει να τον κάνουμε όλοι τον Πούτιν και να τον έχουμε κορνίζα πάνω από το γραφείο μας. Κυρίως όσοι έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου, αλλά και σιτηρών είτε της Ουκρανίας είτε ρωσικών” μου ανέφερε. Δείτε, όμως και το ακόλουθο στοιχείο, που λέει πολλά, αρκεί να μην είσαι φανατικά τασσόμενος υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να κατανοείς ποιος την πληρώνει τελικά. Από τα 16 δολάρια ανά βαρέλι που ήταν στην Ευρώπη η διαφορά του ρωσικού από τους άλλους τέσσερις τύπους εισαγόμενου πετρελαίου τον περασμένο Μάρτιο, στο τέλος του 2022 η διαφορά ξεπέρασε τα 30 δολάρια. Συμπέρασμα: η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο αφενός κοστίζει ακριβά στους Ευρωπαίους καταναλωτές και φορολογούμενους, αφετέρου γεμίζει τα ταμεία των προθύμων εταίρων-εξαγωγέων, με πρώτες τις ΗΠΑ. Αντιληπτόν; Πιο…λιανά, δεν γίνεται…

Γαλλία: Διαχρονικό τραπεζικό Colpo grosso 140 δισ. ευρώ, με μερίσματα και επιστροφή φόρων που ποτέ δεν καταβλήθηκαν!

*** Χαμός στη Γαλλία από την εισβολή στα γραφεία 5 μεγάλων τραπεζών στο Παρίσι! Οι τράπεζες που ελέγχθηκαν για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν οι Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP Paribas), Natixis, η βρετανική HSBC. Οι γαλλικές αρχές δίωξης οικονομικού εγκλήματος, ερευνούν τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αποφυγής του φόρου εταιρικών μερισμάτων που επί χρόνια απομυζούσε τα κρατικά ταμεία μιας ντουζίνας χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο της Γαλλίας. Πρόκειται για τις περιβόητες πρακτικές συναλλαγής μετοχών «cum», στις οποίες ενεπλάκησαν επί χρόνια τραπεζίτες, χρηματιστές, hedge funds, επενδυτικές εταιρείες, διεθνείς εταιρείες ορκωτών λογιστών, δικηγορικά γραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την αποφυγή καταβολής των φόρων εταιρικών μερισμάτων στο κράτος και ενίοτε την είσπραξη επιστροφών για φόρους που δεν είχαν καταβληθεί ποτέ!

*** Αυτού του είδους η φορολογική απάτη ήρθε στο φως για πρώτη φορά το 2018 από μια ομάδα ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η οποία δημοσίευσε τους φακέλους «CumEx-Files». Ο τίτλος της έρευνας αναφερόταν στη διαπραγμάτευση μετοχών με («cum» στα λατινικά) και χωρίς («ex») μερίσματα. Κατά τις εκτιμήσεις, τα συνολικά ποσά που κλάπηκαν από τα κρατικά ταμεία μέσω της απάτης, σε μια περίοδο 20 ετών, άγγιξαν τα 140 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της διαχρονικής κομπίνας ήταν οι γρήγορες μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ τραπεζών και επενδυτών, κοντά στην ημέρα πληρωμής του μερίσματος. Απώτερος στόχος, να θολώσει η εικόνα των φορολογικών αρχών για την ιδιοκτησία των τίτλων και να διευκολυνθεί η διεκδίκηση επιστροφών φόρου.

*** Αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα για τις «τεχνικές» μείωσης των φόρων των εταιρικών μερισμάτων διεξάγεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία, καθώς η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της. Εκεί οι λεγόμενες συναλλαγές «cum-ex», με την ανοχή των πολιτικών, εκμεταλλεύονταν «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία, έτσι ώστε τόσο οι short-sellers όσο και οι πραγματικοί κάτοχοι μετοχών να λαμβάνουν φοροαπαλλαγή για μερίσματα, τα οποία πληρώνονταν μόνο μία φορά. Μεταξύ των τραπεζών που ενεπλάκησαν στo σκάνδαλο «cum-ex» ήταν οι γερμανικές Deutsche Bank, Commerzbank, Hypovereinsbank, Warburg Bank, η βρετανική Barclays, η γαλλική BNP Paribas, η ελβετική UBS και οι αμερικανικές Bank of America, JP Morgan, Merrill Lynch και Morgan Stanley. Επίσης, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου, BlackRock και ο κολοσσός ορκωτών λογιστών EY. Όλη η αφρόκρεμα δηλαδή της διεθνούς του τραπεζικού και παρατραπεζικού χρήματος…

Ενδιαφέρουν

*** Τον τελευταίο κυρίως χρόνο, έχει ενσκήψει ένα πρωτοφανές σε μέγεθος φαινόμενο στις ελληνικές τράπεζες: εισαγωγή πακτωλού κεφαλαίων, όχι φυσικά γιατί είναι καλά τα…επιτόκια καταθέσεων, αλλά για κάθε είδους επενδύσεις και δραστηριότητες. Πολύ ωραία. Αλλά, αν, λέμε αν “σκάσει” κάποια περίπτωση, τι θα πει η εμπλεκόμενη τράπεζα και ο Επόπτης; Γιατί, θυμίζω, η νομοθεσία άλλαξε και την ευθύνη για την καθαρότητα προέλευσης των εισαγόμενων κεφαλαίων δεν την έχει μόνο η πρώτη τράπεζα (οποιασδήποτε χώρας) που τα δέχεται ως καθαρά, αλλά συνυπεύθυνη είναι ακόμα και η όποια τελευταία τα δέχθηκε. Απλώς το αναφέρω, για να ξέρουμε τι μας γίνεται

*** Ακόμα και αν είσαι κεντρικός παίκτης, αν διαλέξεις λάθος στρατόπεδο στην ομάδα, τότε θα υποστείς και τις συνέπειες της ήττας του στρατοπέδου σου. Νομοτελειακό γαρ το απόφθεγμα…

*** Πόσο καλές είναι σήμερα οι σχέσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος; Η δοκιμασία του “Ηρακλή” άφησε βαθιά τραύματα, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις. Σε λίγους μήνες θα έχουμε και νέα δοκιμασία…

*** Σε κατάσταση συναγερμού τα επιτελεία των τραπεζών που ασχολούνται με τα στεγαστικά κυρίως δάνεια. Ολοένα και περισσότερα “κοκκινίζουν”, δυστυχώς. Πάρτε μέτρα ελάφρυνσης τώρα και μην παίζετε με τη φωτιά. Ιδίως όταν βλέπετε ότι ούτε η κάλυψη του 50% των αυξημένων δόσεων συγκινεί τους δανειολήπτες. Όσο για δικαιολογίες του τύπου “δεν έχουμε τα email τους”, φαντάζουν ως κάτι πολύ χειρότερο από κακόγουστο αστείο…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Τελειώνει και ο Μάρτιος, μία και σήμερα έμεινε. Την καλημέρα μου!