Είναι κοινό μυστικό ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες πραγματοποιούσαν συνεχείς ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα ξένα χρηματιστήρια κατέγραφαν εκρήξεις κερδών και υπεραξιών, στην Ελλάδα βιώναμε την εποχή την μνημονίων, της μιζέριας, της εσωστρέφειας, της ποινικοποίησης των πάντων αλλά και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των capital controls και των κομματικών ιδεοληψιών!

Και αμέσως μετά, ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα δύο πρώτα χρόνια της οποίας σκιάστηκαν από την πανδημία του κορωνοιού!

Σε απλά λόγια, όταν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο προηγμένο οικονομικά κόσμο τα χρηματιστήρια έκαναν πάρτι και οι ρυθμοί ανάπτυξης κατέγραφαν μεγάλες αυξήσεις, στην Ελλάδα επικρατούσε ένας μεσαιωνικής μορφής σκοταδισμός 10 και πλέον χρόνων όπου τα πάντα τελούσαν κάτω από το πλαίσιο της απαξίωσης και της ισοπέδωσης!

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι η αγορά την ώρα τούτη λειτουργεί – εκτός όλων των άλλων- υπό την επήρεια του κανόνα του «Πιεσμένου Ελατηρίου»!

Η φυσική και αντανακλαστική αντίδραση μιας αγοράς που επί σειρά ετών βίωσε την πλήρη απαξίωση, όταν στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια και οι οικονομίες έκαναν ράλι!Η υγεία και ο προεκλογικός δυναμισμός της χρηματιστηριακής αγοράς, οδηγός για την επόμενη ημέρα

Από εκεί και πέρα, είναι προφανείς μια σειρά από αιτίες και λόγους που συντείνουν στη διαμόρφωση ενός έντονου ανοδικού κλίματος στο ΧΑ!

1. Κατ’ αρχήν οι ανοδικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, που κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Και καταδεικνύουν τόσο το παρόν όσο και το μέλλον της νοικοκυρεμένης πια εθνικής οικονομίας!

2. Μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος παίζει η Πολιτική Σταθερότητα, που πλέον μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θεωρείται δεδομένη και έχει πλέον εκλείψει ο παράγων του «πολιτικού ρίσκου», ο κίνδυνος των εκλογών και της τυχόν ακυβερνησίας που οδηγούσε τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια σε αναστολή των επενδυτικών κινήσεων τους στην ελληνική αγορά!

3. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη χώρα μας θεωρείται και είναι, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος! Οι τράπεζες πλέον όχι μόνο έχουν εκκαθαρίσει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους, αλλά κινούνται αναπτυξιακά, ξαναμπαίνουν στην εποχή της διανομής μερισμάτων και έλκουν με τις αποδόσεις τους ξένους και Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες, ενόψει των placements από το ΤΧΣ των μετοχών που κατέχει σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha!

4. Την ίδια ώρα τα μεγάλα έργα υποδομής τρέχουν, όπως και οι εμβληματικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου που προωθούνται με ταχείς ρυθμούς, όπως και οι πάσης φύσης ιδιωτικοποιήσεις, από την Αττική οδό 1 και 2, μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια και φιλέτα του Κράτους!

5. Στην χρηματιστηριακή πιάτσα αλλά και σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη, η ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα θεωρείται δεδομένη, καθώς απομένει μια και μόνη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, που αργά ή …γρήγορα θα έρθει! Η Επενδυτική Βαθμίδα πέρα από την οριστική επίλυση του ζητήματος του Δημοσίου χρέους, θα προκαλέσει την εισροή πακτωλού κεφαλαίων στη χώρα μας, δίνοντας τέλος στο διαβόητο country risk που σκίαζε και φόβιζε διαχρονικά τις ξένες επενδύσεις!

6. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή κερδών από τις εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή (όπως και η διανομή μερισμάτων που απορροφάται μονομιάς στο ταμπλό του ΧΑ- βλέπε ΟΠΑΠ) καταδεικνύοντας στην πράξη ότι όσον αφορά το Χρηματιστήριο και την οικονομία δεν μιλάμε πια για προοπτικές και προσδοκίες αλλά για απτές αποδείξεις της νέας τάξης πραγμάτων που επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα! Και επισημαίνεται η έμφαση στον τουρισμό (Aegean), την Ενέργεια, τα Πετρέλαια και τις Υποδομές όπου μαζί με τις Τράπεζες και τα «καλά χαρτιά» μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στήνουν το νέο μεγάλο πάρτι, που ποιος ξέρει πόσο ψηλά μπορεί να μας οδηγήσει !!!!

Διαβάστε περισσότερα