Οι τιμές του αργού υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο τη Δευτέρα, χάνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα ερωτήματα για την οικονομία της Κίνας αντιστάθμισαν τις περικοπές παραγωγής του  ΟΠΕΚ+ και την έβδομη συνεχή πτώση στον αριθμό των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αργό  Brent έχασε 1,15 δολ., ή 1,5%, για να διαπραγματευτεί στα 75,46 δολ. το βαρέλι στις 03:50 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 1,09 $ ή 1,5%, στα 70,69 $.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο 2,4% και το WTI σημείωσε άνοδο 2,3%.

«Οι οικονομικές αβεβαιότητες της Κίνας μπορεί να προκάλεσαν το selloff μετά από μια διήμερη ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου εν όψει της απόφασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τα βασικά επιτόκια δανείων αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Σημειώνεται ότι ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 για την Κίνα, αφού τα στοιχεία του Μαΐου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη μετά την Covid στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραπαίει.

Η PBOC αναμένεται ευρέως να μειώσει τα βασικά επιτόκια των δανείων αναφοράς την Τρίτη, μετά από παρόμοια μείωση των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων δανείων την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει μια ασταθή οικονομική ανάκαμψη.

Οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα είναι επίσης χαμηλότερες λόγω των προσδοκιών ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ή ο ΟΠΕΚ+, θα δυσκολευτούν να επιτύχουν συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις παραγωγής, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής στον OANDA.

Διαβάστε περισσότερα