Eνα νησί στο οποίο διέθετε εξοχικό η Μαρία Κάλλας και που στα νερά του έχουν κολυμπήσει ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο, θα περίμενε κανείς ότι θα ισοδυναμούσε σήμερα με κάποιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο, με υποδομές αντάξιες των απαιτήσεων του διεθνούς τζετ σετ.

Τίποτε τέτοιο όμως δεν ισχύει όμως για τους Πεταλιούς, το νησιώτικο σύμπλεγμα που βρίσκεται στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο και αποτελείται από 10 νησίδες, όλες ακατοίκητες.

Τουλάχιστον τώρα, διότι αν τελικά ο Μπιλ Γκέιτς, προχωρήσει όπως θέλουν οι πληροφορίες, στην αγορά του νησιού, το status των Πεταλιών αναμένεται να αλλάξει θεαματικά.

Με τον αστερίσκο βέβαια που αφορά το αν ο Αμερικανός μεγιστάνας θέλει τα νησιά για αμιγώς ιδιωτική χρήση ή για μια νέα επένδυση στο τεράστιο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό του.

Σημαντικότερες από τις 10 νησίδες, οι οποίες είχαν και κάποιο στοιχειώδη πληθυσμό πιο παλιά, είναι το Μεγανήσι ή Μεγάλο Πετάλι και το Χερσονήσι.

Το Μεγανήσι, πέραν των φυσικών κόλπων με αμμώδεις παραλίες έχει τουλάχιστον 1500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρ.).

Στο Χερσονήσι βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου, η οποία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα έπιανε σε πιθανή πώληση πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Tο 1990 ένα τμήμα 200 στρεμμάτων του Μεγανησίου πουλήθηκε στον γιο του Πάμπλο Πικάσο, Κλωντ (!) που μαζί με την αδελφή του Παλόμα δημιούργησαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα.

Όταν αργότερα αποφάσισαν να το πουλήσουν, το διεκδίκησαν από εφοπλιστές μέχρι και Άραβες πρίγκιπες, ωστόσο τελικά πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας La Reve Estates, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ξεκινήσει στο νησί η συνύπαρξη του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση.

Ο Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού.

Η συνεργασία των δύο οικογενειών για τα δικαιώματα πάνω στο νησί δεν υπήρξε ποτέ αγαστή, με τις εκατέρωθεν προσφυγές στη Δικαιοσύνη να καταδεικνύουν την ένταση της κόντρας.

Τον Ιούνιο του 2020 η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την κατάθεση μιας αγωγής 186 σελίδων από την πλευρά του Μ. Εμπειρίκου κατά της κοινής εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί και της διοίκησης της.

Μετά από νομικές αντεγκλήσεις και παιχνίδι πόκερ των δύο πλευρών, κρίθηκε σκόπιμο να βγει στο σφυρί οι τίτλοι των μετοχικών δικαιωμάτων της εταιρίας και η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 2/3 της συνολικής αξίας, ήτοι στα 25.745.000 ευρώ. 

Mε αυτή την τιμή έγινε ο τελευταίος πλειστηριασμός στις 5 Μαρτίου 2020, που κατέληξε άγονος.

Δεν υπάρχει ως ώρας κάποια πληροφορία που να μαρτυρά το ποσό που είναι διατεθειμένος να δώσει ο Μπιλ Γκέιτς για τους Πεταλιούς, αλλά η αντικειμενική αξία βάσει δικαστηρίου ανέρχεται στα 38.615.000 ευρώ και η τιμή πώλησης περίπου στα 26 εκατ. ευρώ.