Ο επικεφαλής της Αεροπορίας Στρατού, Γιώργος Κουμεντάκης, είχε υποβάλλει την παραίτησή του στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της διοικητικής πυραμίδας.

Συγκεκριμένα η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Σινούκ για επιχειρήσεις πυρόσβεσης, ή μεταφοράς προσωπικού στα πύρινα μέτωπα ήταν πολύ χαμηλότερη της αναμενομένης, λόγω έλλειψης συντήρησης των κινητήρων ή ανταλλακτικών. Άλλωστε προ εβδομάδων το πρόγραμμα αναβάθμισης είδε πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, Διοικητής Αεροπορίας Στρατού, που έχει την ευθύνη των ελικοπτέρων Σινούκ υπέβαλε την παραίτηση του μετά από θυελλώδη συζήτηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλωρο.

Το θέμα εξελισσόταν εδώ και τρεις ημέρες, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει εκφράσει την άποψη ότι έπρεπε «να πέσουν οι τόνοι και να μη δημιουργηθεί θέμα με τον διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού».

Αντί για αυτό όμως την Κυριακή υπήρξαν πολύ έντονες παρατηρήσεις προς τον υποστράτηγο από τον Κων. Φλωρο και το τελεσίγραφο ότι θα μετατεθεί στο…ΤΕΘΑ.

Για πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι ο Κουμεντάκης θα υπέβαλε την παραίτηση του, αφού δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μια τέτοια υποβάθμιση.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε και τυπικά το θέμα με παρέμβαση του:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης σε κάθε εθνική δοκιμασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Προσωπικού, το οποίο εξασφαλίζει την ύψιστη επιχειρησιακή και λειτουργική επάρκεια των μέσων. Καλούμε λοιπόν όλους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να είναι προσεκτικοί και να μην αναφέρονται ακόμη και με επίσημες ανακοινώσεις, σε παραιτήσεις που δεν ισχύουν» ανέφερε αφού προηγουμένως είδε δώσει χρόνο στην στρατιωτική ηγεσία να δώσει λύσει χωρίς να σηκώσει σκόνη.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα ανεχτεί «παιχνίδια», ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα.