Το διάσημο πανεπιστήμιο Columbia σχεδιάζει να ιδρύσει ένα Columbia Global Center στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Columbia University, Λι Μπόλιντζερ, το ανάφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προχθεσινή συνομιλία που είχαν για την τηλεκπαίδευση στην Ελλάδα. 

Η απόφαση του Columbia θεωρείται απόρροια των προσπαθειών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την εξωστρέφεια της Ελλάδας στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Συγκεκριμένα, Columbia Global Centers υπάρχουν στο Παρίσι, στο Πεκίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Αμμάν, στο Ναϊρόμπι, στο Σαντιάγκο, στο Ρίο, στη Βομβάη και στην Τύνιδα. Ιδρύθηκαν με στόχο οι φοιτητές να έχουν χώρο να μελετούν, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τα προγράμματα του Columbia. 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα κέντρα αυτά στοχεύουν να βοηθούν φοιτητές αλλά και νέους να κατανοούν τις διεθνείς προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, τα Columbia Global Centers, όπως είναι το όραμα του Lee C. Bollinger, ιδρύθηκαν με στόχο «να συνδέσουν το τοπικό με το παγκόσμιο, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση του παγκόσμιου διαλόγου.»

Το έδαφος για την πρόταση του κ. Μπόλιντζερ είχε στρωθεί πέρυσι τον χειμώνα στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο οποίο τον συνόδευσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός είχε επισκεφθεί διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας με στόχο να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, φέτος το φθινόπωρο η κ. Κεραμέως είχε ταξιδέψει, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, στην Κωνσταντινούπολη και είχε επισκεφθεί το εκεί Columbia Global Center.