Μία παράσταση «δώρο» στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, θα ανέβει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Το «ΝΑΙ» -«Oui» του Γκαμπριέλ Αρού, που αποτελεί έναν ύμνο στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό, παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών -τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, και έρχεται στη Μονή Λαζαριστών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας Γερμανός πρώην ναζί που αποστάτησε και ένας Εβραίος ράφτης, καταδικασμένοι σε θάνατο, μοιράζονται το ίδιο κελί την τελευταία νύχτα πριν από την εκτέλεσή τους, με την πρόθεση ότι όποιος σκοτώσει τον άλλον, θα του χαριστεί η ζωή. Οι δύο αυτοί άντρες, διαμέσου ενός έξυπνου διαλόγου που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους και την ως τότε ζωή τους, καλούνται να βρουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι τελικά ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Οι διαφορετικές εμπειρίες τους, οι αντιφατικές προσωπικότητές τους, οι προκαταλήψεις τους σε συνδυασμό με τα βιώματά τους και τα κατεστημένα της κοινωνίας που μεγάλωσαν βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον ψυχολογικό τους κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, ώσπου στο τέλος θριαμβεύει ο ανθρωπισμός τους. Στο τέλος του έργου, εμπεριέχεται ένας μονόλογος στον οποίο ο συγγραφέας διαμέσου του ήρωα του, συνειδητοποιεί ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κύριος της μοίρας του.

«Ο Γκαμπριέλ Αρού είπε: “ΝΑΙ, είναι η πιο καθαρή, η πιο ειλικρινής, η πιο ξεκάθαρη λέξη στην ανθρώπινη γλώσσα, ίσως και η πιο τρυφερή και σίγουρα, η λιγότερο διφορούμενη και η πιο γενναιόδωρη”. Ναι λοιπόν στον ανθρωπισμό, ναι στην κατάρριψη όλων των κατεστημένων που φτάνουν την ανθρωπότητα στον εξτρεμισμό, ναι στην κατανόηση, στην συμπαράσταση και την συμπόνια», αναφέρει σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Αστέριος Πολυχρονίδης.

Όπως συμπληρώνει, ο διάλογος και η επικοινωνία είναι το βασικό κλειδί για την επιβίωση αυτού του κόσμου και στη συνθήκη που δημιουργεί ο Γκαμπριέλ Αρού, ο διάλογος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. «Είναι η σωτήρια δύναμη για να περάσουν οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες στο επόμενο στάδιο που ίσως να είναι και το τελευταίο γι’ αυτούς. Μία παράσταση που είναι πράγματι ύμνος στον άνθρωπο και στην δυνατότητα που έχει να είναι αυτός ο κύριος της μοίρας του», καταλήγει ο κ. Πολυχρονίδης.

Το «ΝΑΙ» ανέβηκε στην Ελλάδα το 1998 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και το 2005 στο «Νέο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Στην Γαλλία, το ανέβηκε το 1978 από το Theatre de Plaisance και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα θέατρα της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη οι παραστάσεις θα δοθούν σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τη μετάφραση του έργου, που είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 14 ετών, υπογράφουν η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Κωνσταντίνος Καζάκος.

Οι παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 21:15, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε περισσότερα