Στις ΗΠΑ οι έγκλειστοι αυτοδίδακτοι traders ζουν το όνειρό τους στις πλατφόρμες, στο ταμπλό, με αστρονομικές αποδόσεις (Gamestop κ.ά.) ενώ το “σύστημα” παραμένει δυνατό καθώς αποδόσεις βγάζει μέχρι την Τετάρτη και η ξεχασμένη Blackberry. Στην Αθήνα οι αντίστοιχοι γρήγοροι κυνηγοί ευκαιριών επί μήνες δεν γνωρίζουν την τιμή εξάσκησης για ένα πακέτο Stockoption για το 12,55% των μετοχών του Λ. Μπόμπολα. Του πρόσφεραν 2 – 2,1 ευρώ οι Ολλανδοί, του πρόσφερε 3 ευρώ η Invesco, ουδείς γνωρίζει.
Η οργή, όμως, των Αμερικανών νεόκοπων επενδυτών είναι μεγάλη επειδή τους κλείνουν τους λογαριασμούς. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Εκεί που πέτυχαν νίκη επί των hedge funds κάποιοι θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες υπέρ των “επαγγελματιών”. Λένε δικαίως “Έχουμε ή δεν έχουμε καπιταλισμό;” Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές αρχές θα χρειαστούν μερικούς μήνες για να ελέγξουν την “μαρίδα” με νέους νόμους.
Επιτυχία μεν, όμως η πραγματικότητα είναι μπροστά
Το μέγεθος της ελληνικής έκδοσης (3,5 δισ. ευρώ) και το επιτόκιο 0,80%) υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο γκρουπ της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με ξένους αναλυτές. To βιβλίο της Ελληνικής Δημοκρατίας έσπασε δύο ρεκόρ. Των μεγαλύτερων προσφορών με περισσότερα από 29 δισ. ευρώ και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού. Όταν η Ιταλία παραπαίει σε πολιτικό επίπεδο και οι αγορές ξέρουν ότι θα βρουν αγοραστές λόγω της ΕΚΤ, τότε το ενδιαφέρον διατηρείται θερμό. Ας δούμε, όμως, όσο πιο ξεκάθαρα την εικόνα.
H Ελλάδα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο και θα έχει στήριξη κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε χρεοκοπίες, όπως εκτιμούν έμπειροι της αγοράς ομολόγων. Βεβαίως, όταν τυπώνουν χρήματα και το χρήμα κυκλοφορήσει θα έχουμε πληθωρισμό.
Η Ελλάδα είναι μικρή οικονομία και στηρίζεται σε τουρισμό και υπηρεσίες. Με την συνεχή καραντίνα την άνοιξη πολλές μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Στις μικρότερες οι απολύσεις είναι ήδη μια πραγματικότητα προκειμένου να επιβιώσουν.
Αναγκαία η στήριξη
Συνεπώς, η στήριξη από το κράτος στις τράπεζες και στις εταιρίες διαχείρισης είναι αναγκαία για να μην μετατραπεί το πρόβλημα σε κοινωνικό. Τα νούμερα επίσης είναι συγκεκριμένα: Το έλλειμμα ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 36 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο είναι στριμωγμένο και πρέπει να επιτευχθεί μια ανάπτυξη πάνω από 2%, και επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για να έχουμε ανάπτυξη πάνω από 2%. Και σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα καλοκαίρι καλύτερο από αυτό του 2021 για να δουλέψει ο τουρισμός. Αν δεν δοθούν ενθαρρυντικά σήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες η χρονιά θα χαθεί. Με αυτά τα νούμερα, όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις τότε θα μείνουμε πάλι εκτεθειμένοι.