Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ το καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση ΠΝΠ για την ενίσχυση μέχρι 31 Αυγούστου του ΕΚΑΒ, με μεικτά πληρώματα και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ΟΤΑ, την παράταση μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2023, των διοικήσεων των νοσοκομείων και διατάξεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού.

Χρυσοχοϊδης: Πρέπει στο ΕΣΥ να προσελκύσουμε έναν αριθμό ικανών ανθρώπων

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι μια έκτακτη ρύθμιση που αφορά την έκτακτη αποστολή 191 μόνιμων οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι θα στελεχώσουν 61 Κέντρα Υγείας σε διάφορες δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά της χώρας, οι οποίες δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία απολύτως κάλυψη».

«Κάναμε μια προσπάθεια να καλύψουμε κάποιες άμεσες ανάγκες μέχρι τέλος του χρόνου το πολύ. Δεν είναι μόνιμες λύσεις. Είναι μια έκτακτη ανάγκη, που μας αναγκάζει να την καλύψουμε με τρόπο σύντομο, ταχύ και αποτελεσματικό», τόνισε.

Ακόμα, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν πτυχιούχοι του ΙΕΚ ΕΚΑΒ έτοιμοι να αναλάβουν δουλειά» προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε προκηρύξει 250 θέσεις επικουρικών για δύο χρόνια, αλλά φοβούμαι ότι δεν θα έχουμε πάλι προσέλευση, όχι όμως λόγω του γεγονότος ότι δεν θα είναι μόνιμοι όπως υποστηρίζεται».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με γιατρούς και νοσηλευτές στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «το θέμα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, να το αλλάξουμε ώστε να προσελκύσουμε ικανούς ανθρώπους και ικανό αριθμό προσώπων» ενώ επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για 10.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

«Πρέπει να δούμε κατάματα το πρόβλημα. Βεβαίως χρειάζεται να αυξήσουμε περαιτέρω τους μισθούς, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τους τεράστιους μισθούς που ακούγονται για άλλες χώρες», είπε ο υπουργός Υγείας και υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών κατά 10%».

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το 2019 ήταν 3.614 οι εργαζόμενοι και σήμερα είναι 4.139. «Αυτά είναι πραγματικότητες και προσθήκες που έγιναν στο ΕΣΥ έτσι, ώστε να ενδυναμωθεί. Δεν τα αναφέρω όλα αυτά για να πω ότι εκφράζω την ικανοποίησή μου, αλλά για να αποκαταστήσω την πραγματικότητα μέσα από τις στρεβλώσεις που ακούγονται.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, και έχουμε χρέος εμείς που αναλάβαμε πριν από λίγες μέρες τη νέα εντολή, να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στο οποίο θα προσέρχεται ο πολίτης και θα απολαμβάνει καλές, ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο στόχος μας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα