Και το όνομα αυτού… “ΑΙΓΙΣ”. Παρουσιάστηκε από τον Χρήστο Στυλιανίδη το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, ύψους 1,7 δις ευρώ. Οπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Επιτροπή Περιφερειών, πρόκειται για “εθνικό στόχο και δεν προσφέρεται για κομματικές, στείρες αντιπαραθέσεις”. Και έκανε λόγο για “την αληθινή ευκαιρία της Ελλάδας να αναβαθμιστεί στον τομέα αυτόν, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητά της. Αρκεί, να κινηθούν όλα αλλιώς και με ταχύτητες πρωτόγνωρες”.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον χρόνο απόκρισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της επιτυχούς κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς: “Αν λοιπόν, μέσω των σύγχρονων αυτών συστημάτων κατορθώσουμε να μειώσουμε τους χρόνους στους απολύτως ελάχιστους, π.χ. στα 5 με 10 λεπτά από την αναγγελία, τότε ένα μεγάλο μέρος των πυρκαγιών, κάποιοι μιλούν για το 70-75% θα μπορούν να ελέγχονται σε ελάχιστο χρόνο”.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν έχει μετεωρολογικό ραντάρ και αναρωτήθηκε: “Είναι δυνατόν αυτό στον 21ο αιώνα; Μετά, πώς απαιτούμε λεπτομερείς και ακριβείς προβλέψεις, π.χ. για τον όγκο του χιονιού που θα πέσει; Αυτά τώρα πρέπει να διορθωθούν”. Προσέθεσε πως δεν αρκούν μόνο τα μέσα αυτά, πυλώνας του όλου συστήματος ήταν και παραμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το ανθρώπινο δυναμικό και την εμπειρία της.

Σχεδιασμός…

Ενημέρωσε ότι στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και τεχνολογικά αναβαθμισμένου, πραγματικού Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και εξήγησε ότι εκεί, σε πραγματικό χρόνο, θα υπάρχει πλήρης εικόνα της χώρας, μέσω κατάλληλων συστημάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης, ειδικών ανιχνευτών (drones, early warning systems κ.λπ.) και θα αναλύονται δεδομένα σε συνεχή βάση, για κάθε είδους δυνητικό κίνδυνο.

Παραθέτοντας τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού αυτού -εκτός από την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω του «ΑΙΓΙΣ» με σύγχρονα μέσα και ευφυή συστήματα πρόληψης για επεξεργασία και παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων- μίλησε περαιτέρω για:

Την αναβάθμιση του συστήματος 112, που θα δίνει τη δυνατότητα αφενός άμεσης αποστολής προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους πολίτες με παροχή συγκεκριμένων οδηγιών αυτοπροστασίας από κινδύνους/φυσικές καταστροφές και αφετέρου θα παρέχει στις Αρχές δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, ώστε να διασφαλίζεται άμεση παροχή βοήθειας από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ).  Τη διασφάλιση του πιο έγκαιρου και αξιόπιστου συντονισμού για αποτελεσματική διαχείριση κάθε κινδύνου ή καταστροφής με νέα εναέρια κέντρα διοίκησης και συντονισμού, κινητά κέντρα επιχειρήσεων και σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών. Την ιδιαίτερη έμφαση που θα δοθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα του προσωπικού και σε ενέργειες ευαισθητοποίησης πολιτών και δράσεις δημοσιότητας όπως πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, σύσταση Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (με εκπαιδευτικά προγράμματα για εθελοντές, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, αλλά και πολίτες), την Πυροσβεστική Ακαδημία (σε Κηφισιά και Πτολεμαΐδα), καθώς και πρότυπο Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων (Εκπαίδευσης Διασώσεων Τροχαίων, Πυροσβεστικού Λαβυρίνθου, Αντλήσεων κ.α.).

Ακόμη, προωθείται η υλοποίηση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας που θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και μέσω αυτής της δομής θα επιλυθεί το θέμα του κατάλληλου συντονισμού κάθε αναγκαίας επιχείρησης.

” Εθνικός στόχος… “

Ο  κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι Κέντρα αυτά θα “κουμπώνουν” με τα οργανωμένα συστήματα Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ οπότε “εκεί επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κεντρικό Κράτος, θα γίνονται ένα”.

Και προανήγγειλε την έναρξη εθνικού διαλόγου για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία και της συνεργασίας με την επιστημονική Κοινότητα για την πρόληψη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ώστε να προωθείται η διασύνδεση με τα εγχώρια, ενωσιακά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών αλλά και την αξιοποίηση της υφιστάμενης εθνικής κουλτούρας εθελοντισμού και την συστηματική οργάνωση και διαχείριση του εθελοντισμού: “Μόνο συνεργατικά και αξιοποιώντας το σύνολο του πολιτικού δυναμικού, αλλά και ευρύτερα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, θα φτάσουμε, το συντομότερο δυνατόν, εκεί που η κοινωνία αξιώνει”.

Προσλήψεις…

Συν τις άλλοις, έκανε λόγο για πρόσληψη 500 ατόμων, που θα απαρτίζουν την ομάδα των δασοκομάντος και ενημέρωσε ότι αυτή θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη από τα μέσα Ιουνίου και θα δρα με ποικίλους τρόπους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.