Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μια μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα παρουσιάζονται στο Μουσείο Μαρία Κάλλας που αναμένεται να εγκαινιαστεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, της μεγάλης ντίβας του λυρικού τραγουδιού, η πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τη λαμπρή σταδιοδρομία της και όπου σπούδασε θα φιλοξενεί στην καρδιά της, σε ένα νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ. επί της Μητροπόλεως 44, το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στην οικουμενική Ελληνίδα.

Μουσείο «Μαρία Κάλλας»: τι επιφυλάσσει στους επισκέπτες

Η μελέτη για το μουσείο βασίστηκε στην ιδέα ότι το πολυτιμότερο που έχουμε σήμερα από τη μεγάλη σοπράνο είναι η φωνή της. Έτσι, θα καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ζωής της μεγάλης ντίβας, πρώτα βιωματικά και μετά πραγματολογικά.

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Η αφήγηση ξεκινά από τον δεύτερο όροφο. Εκεί διαμορφώνεται μια αλληλουχία σκοτεινών δωματίων–σκηνικών, όπου ο επισκέπτης καλείται να βιώσει τη σπουδαία Κάλλας μέσα από εμβληματικές της ερμηνείες. Η ψηφιακή τεχνολογία και η θεατρική πρακτική συμπράττουν για τη δημιουργία μάλλον απροσδόκητων μουσειακών χώρων.

Ο πρώτος όροφος αναπτύσσεται με πιο συμβατικό μουσειακό λεξιλόγιο. Αφού ο επισκέπτης έχει βιώσει τη μοναδικότητα του μουσικού ταλέντου της Κάλλας, η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει τη ζωή της μέσα από μια χρονολογική αφήγηση, διανθισμένη με σημαντικές θεματικές πτυχές, όπως η εκπαίδευσή της, οι μέντορές της, οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής της, αλλά και η σχέση της με τη μόδα και την τέχνη. Και εδώ η ψηφιακή τεχνολογία είναι κυρίαρχο εργαλείο αφήγησης. Το βασικό εργαλείο όμως είναι η χρήση μαρτυριών, δικών της και άλλων, σε πρώτο πρόσωπο.

Δωρεές αντικειμένων στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Τις προσεχείς ημέρες ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας αναμένεται να παραδώσει στο Μουσείο αντικείμενα που τα τελευταία 25 χρόνια έχει συλλέξει η πρόεδρός του Λιάνα Σκουρλή και την τελευταία 12ετία ο σύλλογος. Από άλλους δωρητές φίλους θα δοθεί ένα φουλάρι του Hermes (Les fleurs de l’ Opera, δώρο της Julie Abadie, Ελληνίδας σχεδιάστριας του γαλλικού οίκου μόδας) και, επίσης, μια μπρούτζινη προτομή της divina από τον φίλο της γλύπτη Κάρολο Καμπελόπουλο.

Το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας, ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε υποδεχτεί την δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (Προέδρου και Μέλους αντίστοιχα του Σωματείου), οι οποίοι δώρισαν 50 μοναδικά αντικείμενα από την προσωπική τους συλλογή, προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή του Μουσείου.

Προσωπικά αντικείμενα της ίδιας της Κάλλας, όπως το ιδιόχειρο λεύκωμά της από το σχολείο, εννέα τιμητικά μετάλλια και δίπλωμα του 1961 από τον Δήμο Αθηναίων, φορέματα και αξεσουάρ από τη σκηνή και τη ζωή της, βιβλία και παρτιτούρες με σημειώσεις της, φωτογραφίες και προσωπογραφίες της, καθώς και άλλα σπάνια ιστορικά κειμήλια, περιλαμβάνονται σε αυτή την ξεχωριστή δωρεά.

Διαβάστε ακόμη: