Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα με τους Γερμανούς εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το κλείσιμο των συνόρων που εξήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν από το Βερολίνο αποφασίστηκε να ακολουθήσει η κυβέρνηση σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί το γερμανικό αίτημα για επαναπροώθηση στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών.

Επιταχύνει τα έργα στον φράχτη του Έβρου και ταυτόχρονα ενισχύει την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης που συνδέει την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα με οικονομικά ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει ακόμη και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα μας συμφωνήσει να φιλοξενήσει πενήντα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και 15.000 Αφγανοί.

Σκληρή στάση

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη σκληρή στάση στο μεταναστευτικό για να σταματήσει η σπέκουλα από τα κόμματα που είναι στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ότι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στο μεταναστευτικό η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί καθίζηση και θα εμφανίσει αιμορραγία ψηφοφόρων προς τα δεξιά.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε μάγκες τον Βελόπουλο και τη Λατινοπούλου», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Η κυβερνητική γραμμή θα εκφραστεί καθαρά ακόμη και αν χρειαστεί να διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Γερμανία.

Άλλωστε η ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σολτς έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η επιρροή του Γερμανού καγκελάριου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον ανύπαρκτη.

Η μεγαλύτερη απειλή

Για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή γιατί δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να προχωρήσει σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά την Ελλάδας.

Αν κλείσουν τα σύνορα των βορείων ευρωπαϊκών χωρών -γιατί μετά τη Γερμανία το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Γαλλία- η χώρα μας κινδυνεύει με ασφυξία.

Το γεγονός αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό εξελίσσεται πλέον στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και στην κατεύθυνση αυτή πρόκειται να αναληφθούν σειρά από πρωτοβουλίες.

Διαβάστε ακόμη: