Ο Αλεξέι Μορντάσοφ είναι ο Ρώσος ολιγάρχης που παρενέβη για να κρατήσει ζωντανή την ταξιδιωτική εταιρεία Tui, μέσω της χορήγησης χρημάτων και καθώς ο διεθνής τουρισμός «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος –στον οποίο ανήκει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στην Ευρώπη και του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος– είναι πιθανό να γίνει βάρος για την Tui, της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, αφότου η Ε.Ε. τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Παρ’ όλο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά του Μορντάσοφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμφέροντά του στην περιοχή θα περιοριστούν πλέον σημαντικά.

Η Ε.Ε. έχει εκφράσει αρκετές ανησυχίες για τον Μορντάσοφ: Ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, από την οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» των ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων που έχουν επωφεληθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο 56χρονος Μορντάσοφ, που είναι πλέον ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, ξεκίνησε από τα χαμηλά, καθώς είναι γιος εργατών από την πόλη Τσερεπόβετς, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, και έγινε ο επικεφαλής της Severstal, της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης της Ρωσίας.