Ελλάδα και Ισπανία «ψηφίστηκαν» ως οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί για τους Ευρωπαίους για το 2022, σύμφωνα με την TUI Holiday Atlas Summer 2022, με βάση τις προτιμήσεις των πελατών της.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός είναι το ελληνικό νησί της Κρήτης και ακολουθεί η Μαγιόρκα. Στους 5 κορυφαίους προορισμούς περιλαμβάνονται επίσης τα Κανάρια Νησιά, η Ρόδος και η Αττάλεια.

Η Ελλάδα συνεχίζει την ισχυρή τάση του περασμένου έτους και προτιμάται ιδιαίτερα από επισκέπτες από τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία. Εκτός από την Κρήτη, μεγάλη ζήτηση έχουν η Ρόδος και η Κως.

Στην Ισπανία κυριαρχούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι και ιδιαίτερα η Μαγιόρκα. Η Μαγιόρκα παραμένει ο αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς επισκέπτες, ενώ η ίδια η Ισπανία είναι νούμερο ένα για τους Βέλγους.

Η Τουρκία κάνει δυναμική επιστροφή, ειδικά με Βρετανούς και Ολλανδούς αλλά και με Γερμανούς τουρίστες. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αττάλεια και η Τουρκική Ριβιέρα.

Ποιες είναι οι καλύτερες τουριστικές προτιμήσεις ανάλογα ανά χώρα:

Βρετανία

Βρετανοί παραθεριστές προορίζονται φέτος στην Τουρκική Ριβιέρα, ιδιαίτερα στο Νταλαμάν, ενώ ακολουθούν Αίγυπτος και Ελλάδα. Οι Βρετανοί επιλέγουν επίσης και μακρινούς προορισμούς, όπως το Μεξικό και η Φλόριντα, ο Μαυρίκιος και οι Μαλδίβες, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη της σταδιακής επιστροφής των προορισμών μακρινών αποστάσεων.

Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία

Η Μαγιόρκα είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος προορισμός για τους Γερμανούς παραθεριστές, ενώ ακολουθεί η Αττάλεια που κάνει δυναμική επιστροφή. Το νησί της Κρήτης είναι η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή για τους Γερμανούς παραθεριστές. Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί διακοπών περιλαμβάνουν άλλα δύο ελληνικά νησιά: τη Ρόδο και την Κω.

Λόγω του υψηλού επιπέδου κρατήσεων που έχει ήδη λάβει για τις διακοπές του Πάσχα, η TUI ξεκινά τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα νωρίτερα από πριν και ήδη αναχωρεί για Κρήτη, Ρόδο και Κω στις αρχές Απριλίου.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Αυστρία. Επιπλέον, οι επισκέπτες της Αυστριακής TUI θέλουν να πετάξουν φέτος στην Αττάλεια, ενώ στις προτιμήσεις τους ακολουθούν η Μαγιόρκα και η κροατική ακτή της Αδριατικής, που είναι και πάλι ένας από τους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Αυστριακούς παραθεριστές φέτος.

Ο κορυφαίος προορισμός για τους επισκέπτες της TUI από την Ελβετία είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ειδικά το νησί της Κω, και ακολουθούν Μαγιόρκα και Αττάλεια. Οι κρατήσεις για διακοπές στην Τουρκία και την Ισπανία έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι.

Σκανδιναβικές χώρες

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα είναι ο νούμερο 1 προορισμός για Φινλανδούς, Δανούς, Νορβηγούς και Σουηδούς. Στην πρώτη θέση βρίσκονται η Κρήτη, η Ρόδος και η Σάμος και ακολουθούν η Μαγιόρκα και η Αττάλεια. Εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία, η Κροατία και η Κύπρος συγκαταλέγονται στους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών φέτος. Μεταξύ των Σουηδών και Φινλανδών επισκεπτών της TUI, η Κύπρος κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε κρατήσεις μετά την Ελλάδα.

Ολλανδία

Η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στις κρατήσεις, ενώ οι Ολλανδοί ταξιδεύουν φέτος και στη Μαγιόρκα, στα ελληνικά νησιά και στην Πορτογαλία. Οι Ολλανδικές Αντίλλες, με τα νησιά Αρούμπα, Μποναίρ και Κουρασάο, είναι επίσης πολύ δημοφιλείς προορισμοί φέτος.

Βέλγιο

Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Βέλγιους την ερχόμενη σεζόν. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ισπανικούς προορισμούς, η TUI Belgium αύξησε περαιτέρω τη δυναμικότητά της με πρόσθετα ή μεγαλύτερα αεροσκάφη – ειδικά στην Τενερίφη, τη Γκραν Κανάρια και την Κόστα ντελ Σολ. Πολύ δημοφιλής είναι και η Ελλάδα, καθώς το ένα τέταρτο των Βέλγων επισκεπτών της TUI πετάει φέτος στα ελληνικά νησιά. Η επιστροφή της Τουρκίας είναι επίσης εντυπωσιακή, με περίπου 20% περισσότερες κρατήσεις από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019 πριν από την κρίση. 

Γαλλία

Όπως και πέρυσι, η Ελλάδα είναι και πάλι ο κορυφαίος προορισμός για τους Γάλλους επισκέπτες της TUI , οι οποίοι επισκέπτονται επίσης τη Σικελία, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.