Το κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανέφερε την Τρίτη απώλειες 2,1% το τρίτο τρίμηνο, καθώς όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σε αξία.

Το λεγόμενο Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global επέστρεψε ζημία 374 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (34 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίτο τρίμηνο, αναφέροντας ένα ασθενέστερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να είναι 0,17 ποσοστιαίες μονάδες ισχυρότερα από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμοιβαίου κεφαλαίου. Το ταμείο ανέφερε για τελευταία φορά τριμηνιαία ζημιά πριν από ένα χρόνο.

Έρχεται σε μια στιγμή που η αγορά εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μακροπρόθεσμες ανησυχίες για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

«Η χρηματιστηριακή αγορά είδε ένα πιο αδύναμο τρίμηνο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», δήλωσε σε δήλωση ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management. «Ήταν ιδιαίτερα οι τομείς της τεχνολογίας, των βιομηχανιών και της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών που συνέβαλαν αρνητικά στην απόδοση», πρόσθεσε.

Το γιγάντιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει βάλει χρήματα σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο ανέφερε τριμηνιαία απώλεια 3,3% από τις επενδύσεις του σε μη εισηγμένα ακίνητα, ενώ η απώλεια του τρίτου τριμήνου στις επενδύσεις του σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθε σε 2,4%.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι μετοχές αποτελούσαν το 70,6% των επενδύσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου, μια μικρή πτώση σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: