Χωρίς το μαγνητικό πεδίο της Γης, θα ήταν αδύνατον να υπάρχει ζωή στον πλανήτη. Είναι αυτή η σύνθετη δύναμη που μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και παράγεται από τον πυρήνα της Γης που βρίσκεται σε βάθος περίπου 3000 χιλιομέτρων, ο οποίος περιέχει σχεδόν καθαρό σίδηρο, ενώ από πάνω του βρίσκεται ένας τεράστιος μανδύας από στερεά πετρώματα, λειτουργώντας σαν ένας αγωγός που παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι περίπου στους 5000 βαθμούς κελσίου, όσο δηλαδή είναι περίπου η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 200 χρόνια το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει χάσει περίπου το 9% της δύναμής του, επισημαίνοντας οι επιστήμονες ότι η εξασθένηση εντοπίζεται στην Αφρική και τη Νότια Αμερική και αναφέρεται ως “ανωμαλία του νοτίου Ατλαντικού Ωκεανού”.

Μάλιστα, την τελευταία πενταετία, παρατηρήθηκε ένα δεύτερο σημείο εξασθένησης του μαγνητικού πεδίου στα νοτιοδυτικά τμήματα της Αφρικής, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν διαχωρίσει την ανωμαλία αυτή στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό σε δύο επίπεδα.

Οι επιστήμονες λοιπόν χρησιμοποιούν τα δεδομένα του δορυφόρου Swarm του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την αιτία της εξασθένησης του μαγνητικού πεδίου στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς αυτοί οι δορυφόροι έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίζουν με ακρίβεια χιλιοστού τα διαφορετικά σήματα που προέρχονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, ενώ παράλληλα μπορούν να μετρήσουν το βαθμό της έντασης και της δυναμικής που έχουν.

O Γιούργκεν Μάτζκα που είναι επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Γεωεπιστημών, λέει : “Η εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου στο νότιο κομμάτι του Ατλαντικού Ωκεανού έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία, ενώ γίνεται όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Χάρις τους δορυφόρους Swarm που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε αυτό το φαινόμενο. Μένει λοιπόν τώρα να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον πυρήνα της Γης κι έχει οδηγήσει σε αυτές τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης“.

 

Πηγή