Στα 12 τρισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, που φαίνεται να οδηγείται σε ανάκαμψη δύο ταχυτήτων. Τα απειλητικά σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί τη διετία της πανδημίας και η συνέχιση της επιβράδυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταιγίδες στις αγορές και τις οικονομίες τη νέα διετία 2022-2023. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Deutsche Bank στον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται σε υψηλά επίπεδα. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. φαίνεται πως έχει αναρριχηθεί σε επίπεδα άνω του 5% τον περσινό Δεκέμβριο, ενώ για τον Ιανουάριο δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 6%.

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν μία σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική στην πιθανή εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις αλυσίδες ανεφοδιασμού, με τους χρόνους παράδοσης και το κόστος μεταφοράς να πλησιάζουν στα υψηλά όλων των εποχών.

Οι πιθανότητες μίας ομαλής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έως την άνοιξη παραμένουν, πριν την επιστροφή στην ανάκαμψη, μέσω ελεγχόμενης νομισματικής σύσφιξης και του ελέγχου της μετάλλαξης Όμικρον. Προβλέπεται μάλιστα πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει από το 5,6% το 2021 στο 4,4% το 2022, ενώ στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από το εκρηκτικό 8,7% το 2021, θα υποχωρήσει στο 4,4% το 2022 και στο 3,8% το 2023.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων κορυφαίων οικονομολόγων διεθνών τραπεζών είναι πως το 2022 θα κινηθούμε προς ένα νέο σημείο ισορροπίας ενδημικής συμβίωσης με τον κορωνοϊό. Εκτιμάται μάλιστα πως παρ’ όλες τις προκλήσεις ένας αυξανόμενος αριθμός εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων θα επιτρέψει τελικά μια ισχυρή ανάκαμψη, την επιστροφή της παγκόσμιας κινητικότητας με την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και την απελευθέρωση της περιορισμένης ζήτησης από τους καταναλωτές.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις προοπτικές των επιμέρους οικονομιών συνέπεια των μεγάλων διαφορών στα ποσοστά εμβολιασμού ή σε αυτό που ονομάζεται ως «το μεγάλο χάσμα των εμβολίων». Σήμερα το 65% του ανεπτυγμένου κόσμου έχει εμβολιαστεί, έναντι κάτω του 2% σε μέσα επίπεδα για τις πολύ φτωχές χώρες, ενώ σε περίπου 75 χώρες κυρίως από την Αφρική δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο του 40%.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι σε επίπεδο ΑΕΠ οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022 και θα κινούνται 0,9% υψηλότερα το 2024, χρονιά κατά την οποία οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκτός της Κίνας, θα βρίσκονται 5,5% χαμηλότερα από τις προ πανδημίας προβλέψεις. Μέχρι στιγμής το κόστος της πανδημίας, βάσει και των διαφόρων παρεμβάσεων, υπολογίζεται από την αντασφαλιστική Swiss Re σε 12 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Το κόστος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία εκτιμάται στα 43,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το κόστος των παρεμβάσεων για μέτρα στήριξης. Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά, πως αν ο οικονομικός αντίκτυπος της Covid-19 είναι παρατεταμένος, τότε θα δούμε πρόσθετες απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ ύψους 5,3 τρις δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Στα συμπεράσματα που καταλήγουν οι ειδικοί για τη παγκόσμια οικονομία είναι αφενός το πληθωριστικό κύμα ανατιμήσεων και η αφετέρου μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, ενώ παραμένει το ερώτημα κατά πόσο στις οικονομικές προβλέψεις των επενδυτικών τραπεζών και των διεθνών οργανισμών λαμβάνεται υπόψη «το μεγάλο χάσμα των εμβολίων» και οι πιθανοί συστημικοί κίνδυνοι, που θα μπορούσαν να προκύψουν από την πανδημία. Άλλωστε, πάντα σύμφωνα με τους τους ειδικούς, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί πουθενά, παρά μόνο όταν εξαλειφθεί παντού και τότε θα γίνει ο τελικός λογαριασμός.