Γίνεται εσχάτως λόγος πολύς γύρω από το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, που αποτελεί άλλωστε και κυρίαρχο ζήτημα, τόσο λόγω των δημοσκοπικών ευρημάτων που αποκλείουν την αυτοδυναμία, όσο και ενόψει προκήρυξης πρόωρων εκλογών τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου!

Η αλήθεια είναι, πως με βάση τις δημοσκοπήσεις που απεικονίζουν την εικόνα του σήμερα, αυτόνομη κυβέρνηση είναι δύσκολο να σχηματιστεί, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική που θα επακολουθήσουν των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική.

Σε απλά λόγια στις δεύτερες εκλογές για να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ θα πρέπει να αγγίξει το 38,2% – 38,5%, κάτι που την ώρα τούτη φαντάζει από αδύνατο έως απίθανο!

Βεβαίως ποτέ δεν ξέρεις… Ίσως τα διλήμματα παίξουν ρόλο, κάτι που για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω!

Από την άλλη πλευρά, το εφικτό σενάριο για να μην μπει η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας και αστάθειας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων, είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ από τις πρώτες ή έστω στις δεύτερες εκλογές!

Το ζήτημα που εγείρεται και ήδη πολιτικοί αναλυτές το βάζουν στο τραπέζι, είναι εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συμφωνήσει να συμμετάσχει το ΚΙΝΑΛ σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή εάν θα προταθεί κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Κάτι που ακούγεται ως εξαιρετικά πιθανό ιδίως εάν διενεργηθούν δεύτερες εκλογές και δεν υπάρξει συμφωνία από την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική, όπου το ΚΙΝΑΛ θα είναι ενισχυμένο κοινοβουλευτικά σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία!

Υπό το πρίσμα αυτό, πολλά προβεβλημένα ονόματα κοινής αποδοχής θα πέσουν στο τραπέζι, για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής τύπου Παπαδήμου!

Τεχνοκράτη, τραπεζίτη, με κύρος, ειδικό βάρος, εμπειρία, αλλά και σχέσεις με τους θεσμούς!

Ένα εξ αυτών είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ένα πολιτικό ον που ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του!

Μπαίνει στο κάδρο με παρεμβάσεις ο Στουρνάρας!

Παρότι την ώρα τούτη διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους πρωθυπουργία, ούτε να αλλάξει ρόλο αποχωρώντας από την ΤτΕ!

Βεβαίως, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας εσχάτως έχει ρίξει γέφυρες, τόσο με τον αμερικανικό παράγοντα, όσο και με την Εκκλησία, μέσα από επαφές που αποσκοπούν στο να πάρει το πράσινο φως ενόψει μελλοντικών εξελίξεων!

Την ίδια στιγμή φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αλά Ντράγκι, ενώ στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται και η ένταξη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουλιαράκη στον μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος!

Η επιλογή Χουλιαράκη έχει μια επιπλέον σημειολογία που θα πρέπει να προσμετρηθεί, καθώς πρώτον προέρχεται από την πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστερά και δεύτερον, τυγχάνει της αποδοχής τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου…

Εκείνο ,ωστόσο, που φέρεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η «κοινή πλεύση» που κατά πληροφορίες ακολουθείται μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ έχει ενεργοποιηθεί ξανά το τελευταίο διάστημα και φέρεται να βρίσκεται σε «κοινή γραμμή» με τον Γιάννη Στουρνάρα, με σημείο αναφοράς την εναντίον τους σκευωρία της Novartis!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των συγκεκριμένων δύο πολιτικών προσώπων που συνδέονται με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, σε «κοινή γραμμή» κινούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο και συνδέονται μεταξύ τους (όλοι μαζί) λόγω Novartis και κοινής αντιπάθειας προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη! Τον οποίο δεν θέλουν πρωθυπουργό, χωρίς να το δείχνουν …

Πέριξ της πολιτικής Ιερουσαλήμ πολλοί είναι εκείνοι που χαμηλόφωνα μιλούν για το «Κόμμα της Novartis», όχι φυσικά υπό την έννοια ενός ενιαίου και αυτόνομου πολιτικού σχηματισμού, αλλά κοινής πλεύσης και ενιαίας γραμμής ενόψει πιθανής συγκυβέρνησης, όπου ο καθένας θα διεκδικήσει το μερίδιο της εξουσίας που θεωρεί ότι του αναλογεί, σε μια συγκυβέρνηση χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη…