Ένα σκοτεινό σκηνικό, δύο εξαιρετικές ερμηνείες και ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής δραματουργίας συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό στο «Από Μηχανής Θέατρο» και την παράσταση «Το Τάβλι» σε σενάριο του Δημήτρη Κεχαΐδη, με τους Αντώνη Κρόμπα και Αλέξανδρο Ρήγο, σε σκηνοθεσία του δεύτερου.
Πριν μπούμε στην ουσία, αξίζει να αναφερθεί πως το «Το τάβλι» γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν τω μέσω της δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε, αποτελεί ένα από τα έργα-σταθμό της ελληνικής δραματουργίας. Ένα έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, που μετρά πολλά ανεβάσματα και επιτυχίες.
Η ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα εντοπίζει και αντικατοπτρίζει τον πυρήνα του Νεοέλληνα. Την κατάσταση του, τα όνειρά του, την καπατσοσύνη του, αλλά και τον αμοραλισμό του.
Την ανήθικη ηθική του, που μπροστά στο χρήμα και στην εκ γενετής, θα ’λεγε κανείς, επιθυμία του να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του, οικονομικά μα και κοινωνικά, είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα. Σχέσεις, ανθρώπους, λογική, ηθική και αγάπη. Ακόμα και το τόσο παινεμένο ελληνικό φιλότιμο, γίνεται λευκή σημαία παράδοσης στα ζάρια.
Οι δύο χαρακτήρες του έργου, ο Κόλιας και ο Φώντας, δύο φίλοι και κουνιάδοι, ξετυλίγουν την ιστορία τους σε ένα τραπέζι. Ξυπνάνε από τη μεσημεριανή τους σιέστα και ακολουθούν την ιεροτελεστία τους: Καφές, τάβλι πρωταθλητών και αναζήτηση της μπίζνας που θα τους κάνει πλούσιους και σημαντικούς.
Ο Φώντας, άεργος οραματιστής του εύκολου χρήματος, γεννάει κατά κόρον ιδέες έτοιμες προς εξαργύρωση. Ο Κόλιας, λαχειοπώλης με παρελθόν αντιστασιακού, έτσι τουλάχιστον διατείνεται ο ίδιος, αντιστέκεται στις εύκολες ιδέες. Μέχρι ο Φώντας να τον πείσει για τις μεγάλες στιγμές που έρχονται.
Με έντονο το λαϊκό στοιχείο, οι ήρωες του έργου είναι «λαμόγια», που με τον δικό τους τρόπο, σου προκαλούν συμπάθεια. Δυο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί και απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Ανέχονται και εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον.
Είναι μια παράσταση που σε κάνει να σκέφτεσαι πως όσο τα χρόνια προχωρούν, αλλάζουν όλα και λιγότερα στη νοοτροπία του Έλληνα.
«Το Τάβλι» είναι πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση στην οποία δίχως αμφιβολία οι δύο ηθοποιοί δίνουν ρεσιτάλ. Ο αυθορμητισμός του Αντώνη Κρόμπα και η εμπειρία του Αλέξανδρου Ρήγα πάνω στη σκηνή δημιουργούν ένα σκηνικό που θα σε κάνει να γελάσεις, να ταραχτείς, να σκεφτείς, να προβληματιστείς και δεδομένα θα σε «γεμίσουν». Οι ερμηνείες είναι δεδομένα το «ατού» της παράστασης, ενώ αν αναλογιστεί κανείς πότε γράφτηκε αυτό το έργο, θα εκτιμήσει περισσότερο αυτά που πραγματεύεται.
Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο Αλέξανδρος Ρήγας έχει αφήσει αναλλοίωτη την γραφή της δεκαετίας του ‘70 που ίσως ξενίσει πολλούς, αλλά πρόκειται για μια γενναία και δεδομένα επιτυχημένη απόφαση.
Πληροφορίες για την παράσταση εδώ