Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσαν αυτή που χαρακτήρισαν την «πρώτη φάση» εκτεταμένων αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλο το Ιράν.

«Πριν από λίγο, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση (επιχείρησης) που συμπεριλάμβανε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών στόχων, σε διάφορες περιοχές του Ιράν», ανέφερε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου.

Νετανιάχου: Τα πρώτα πλήγματα εναντίον του Ιράν «στέφθηκαν με επιτυχία»

Η επιχείρηση είχε στόχο την «καρδιά» του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και θα διαρκέσει για «όλες μέρες χρειαστεί», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Πριν από λίγο, το Ισραήλ εξαπέλυσε (…) στοχευμένη στρατιωτική επιχείρηση για την αποτροπή της ιρανικής απειλής σε βάρος της ίδιας της επιβίωσης του Ισραήλ. Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί για όσες μέρες είναι απαραίτητο για να εξαλειφθεί αυτή η απειλή», είπε ο κ. Νετανιάχου.

«Πλήξαμε την καρδιά του προγράμματος εμπλουτισμού (ουρανίου) του Ιράν. Πλήξαμε την καρδιά του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στοχοποιήσαμε την κυριότερη εγκατάσταση εμπλουτισμού (ουρανίου) του Ιράν στη Νατάνζ», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι στοχοποιήθηκαν ιρανοί «επιστήμονες» που κατ’ αυτόν «εργάζονταν για την ιρανική (ατομική) βόμβα» και η «καρδιά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα πως ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη και σε άλλες περιοχές της χώρας, εν μέσω κορύφωσης της έντασης, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν συμφωνία με το Ιράν μέσω διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολύ βαρύ –ακόμη απροσδιόριστο– αριθμό νεκρών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αξιωματικών του στρατού, αλλά και αμάχων, ανάμεσά τους πολλών παιδιών.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αλματώδη άνοδο 6% στις αγορές μετά την ανακοίνωση περί των «προληπτικών πληγμάτων» του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθ’ άπασα την επικράτεια, προειδοποιώντας πως αναμένονται ευρύτερα ιρανικά αντίποινα από «προηγούμενα» με πυραύλους και drones.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ο εναέριος χώρος του έκλεισε «μέχρι νεοτέρας».

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ με «σκληρή τιμωρία»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί “σκληρά” για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του από την οποία σκοτώθηκαν πολλοί διοικητές του ιρανικού στρατού.

«Το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ. το Ισραήλ) άπλωσε το φαύλο και ματωμένο χέρι του σε ένα έγκλημα εναντίον του Ιράν σήμερα το πρωί και αποκάλυψε την αισχρή του φύση. Με αυτή την επίθεση το σιωνιστικό καθεστώς ετοίμασε μια πικρή μοίρα για τον εαυτό του, την οποία σίγουρα θα λάβει», τόνισε ο Χαμενεΐ.

Νεκρός ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί σκοτώθηκε στην ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία Mehr και Tasnim.

“Ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, έπεσε μάρτυρας στην επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος”, μετέδωσαν τα δύο πρακτορεία.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση επεσήμανε από την πλευρά της ότι φλόγες και καπνός βγαίνουν από την έδρα των Φρουρών της Επανάστασης στην οδό Πιρουζί στο ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγκερί είναι ζωντανός και βρίσκεται στο δωμάτιο πολέμου, σύμφωνα με το Irna.

Παράλληλα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι οι πυρηνικοί επιστήμονες Φερεϊντούν Αμπασί- Νταβανί και Μοχαμάντ Μεχντί Τεχρανσί σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Νεκροί σε πολυκατοικίες στην Τεχεράνη

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολυκατοικίες στην Τεχεράνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, μεταδίδει το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε κτίριο διαμερισμάτων στην Τεχεράνη» ανέφερε, αφού μετέδωσε πως «πολλά ακίνητα», στην πρωτεύουσα έγιναν στόχοι πληγμάτων.

To Ισραήλ θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα», προειδοποίησε ο ιρανικός στρατός

Το Ιράν υποσχέθηκε «ισχυρή απάντηση» στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που στοχοθέτησαν σήμερα τα ξημερώματα πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν σίγουρα σε αυτή τη σιωνιστική επίθεση», δήλωσε ο Αμπολφάζλ Σεκαρσί εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού.

Το Ισραήλ «θα πληρώσει μεγάλο τίμημα και θα πρέπει να αναμένει μια ισχυρή απάντηση από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Η Αυστραλία είναι θορυβημένη για την κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Εγείρεται κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης μιας περιοχής ήδη ταραγμένης. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι την απειλή του πυρηνικού προγράμματος και του προγράμματος κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και καλούμε τα μέρη να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο και στη διπλωματία», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.

«Πρόκειται για αληθινά ανεπιθύμητη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος λαθεμένου υπολογισμού είναι υψηλός. Η περιοχή αυτή δεν χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική δράση και τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτή», έκρινε από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί

Σε διάγγελμά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ιράν θα συνεχιστούν για «όσο χρειαστεί» Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιθέσεις στοχεύουν στο πυρηνικό πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν.

«Η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Μάρκο Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή στις επιθέσεις

«Απόψε, το Ισραήλ έλαβε μονομερή δράση κατά του Ιράν. Δεν εμπλεκόμαστε σε επιθέσεις κατά του Ιράν και η κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Το Ισραήλ μας ενημέρωσε ότι πιστεύει ότι αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για την άμυνά του.

Το CNN μετέδωσε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Χθες ο αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως «θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει» ισραηλινό πλήγμα εναντίον ιρανικών στόχων αλλά συνέχιζε να τρέφει την ελπίδα για ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Νωρίτερα η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα σε καμία ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, και ότι αυτή θα είναι μια μεμονωμένη αποστολή, όχι μια κοινή επιχείρηση, τουλάχιστον όσον αφορά στους βομβαρδισμούς και άλλες επιθετικές κινητικές δραστηριότητες.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει κάνει προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να χρειαστεί εσπευσμένη απομάκρυνση αμερικανών πολιτών, είπε αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν επρόκειτο θεωρητικά να διεξαγάγουν τον έκτο κύκλο των διαπραγματεύσεών τους για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν μεθαύριο Κυριακή στο Ομάν, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυο χωρών και του σουλτανάτου. Ωστόσο οι έμμεσες συνομιλίες φέρονταν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

​Διακόπηκαν οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης

Όλες οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης βρίσκεται λίγο πάνω από 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμη: