Το Ισραήλ έστειλε αντιπυραυλικές συστοιχίες και προσωπικό Iron Dome για να τις λειτουργήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υπερασπιστούν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, δήλωσε την Τρίτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Τα σχόλια του Μάικ Χάκαμπι υπογραμμίζουν την αυξανόμενη αμυντική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, χωρών που ήταν από καιρό καχύποπτες απέναντι στο Ιράν, καθώς εξακολουθεί να ισχύει μια ασταθής εκεχειρία στον πόλεμο του Ιράν.
Αντιπροσωπεύει την πρώτη δημόσια αναγνωρισμένη ανάπτυξη ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα Εμιράτα, μια ομοσπονδία επτά σεΐχηδων στην Αραβική Χερσόνησο, στην οποία βρίσκονται το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι.
Ωστόσο, το στενό Στενό του Ορμούζ παραμένει υπό τον έλεγχο της Τεχεράνης και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνονται προς το παρόν σε αδιέξοδο – αυξάνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης της σύγκρουσης.
Ο Χάκαμπι , Βαπτιστής ιερέας, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας και κάποτε υποψήφιος για την προεδρία, έκανε το σχόλιο σε μια εκδήλωση στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.
«Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το πρώτο μέλος της Συμφωνίας του Αβραάμ», δήλωσε ο Χάκαμπι στη Διάσκεψη του Τελ Αβίβ. «Απλώς δείτε τα οφέλη. Το Ισραήλ μόλις τους έστειλε συστοιχίες και προσωπικό του Σιδερένιου Θόλου για να τους βοηθήσει στη λειτουργία τους».
Αυτό συμβαίνει καθώς τα ΗΑΕ έχουν αντιμετωπίσει ιρανικά πυρά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ακόμη και μετά την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο και προσπαθούν να σηματοδοτήσουν στους νευρικούς επενδυτές και το κοινό ότι παραμένουν ανοιχτά για επιχειρηματικές δραστηριότητες και ασφαλή.
Τα ΗΑΕ έχουν επίσης κλείσει εγκαταστάσεις που συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Τα Εμιράτα χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό, τόσο από την ιρανική κυβέρνηση, όσο και από τον μέσο Ιρανό ως μέρος για την ασφαλή διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στα Εμιράτα, ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, τον συνόδευσε σε μια αεροπορική βάση όπου στάθμευαν Αιγύπτιοι πιλότοι και μαχητικά αεροσκάφη Rafael — η πρώτη αναγνώριση της λειτουργίας ενός αποσπάσματος στα ΗΑΕ. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ και τα ΗΑΕ υποστήριξαν σθεναρά τον ελ-Σίσι καθώς ανήλθε στην εξουσία το 2013 και τα επόμενα χρόνια.
Ο Χάκαμπι καλεί και άλλα κράτη του Κόλπου να αναγνωρίσουν το Ισραήλ
Ο Χάκαμπι πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ αισιόδοξος» ότι και άλλες χώρες της περιοχής θα ενταχθούν σύντομα στις Συμφωνίες του Αβραάμ, τη συμφωνία διπλωματικής αναγνώρισης του 2020 που περιελάμβανε επίσης το βασίλειο του Μπαχρέιν στον Αραβικό Κόλπο, για επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.
Ωστόσο, πολλά αραβικά κράτη παραμένουν εξοργισμένα από τις εκτεταμένες στρατιωτικές εκστρατείες του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στη χώρα το 2023, η οποία οδήγησε στην ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας και σε επιθέσεις κατά των συμμάχων του Ιράν σε όλη την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ ελέγχει πλέον εδάφη και στον Λίβανο και τη Συρία.
Ο Χάκαμπι στις παρατηρήσεις του προσπάθησε επίσης να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον πρόσφατο πόλεμο, υπονοώντας ότι «το Ισραήλ είναι το ορεκτικό, η Αμερική ήταν πάντα το κύριο πιάτο» για τη θεοκρατία του Ιράν.
«Τα κράτη του Κόλπου κατάλαβαν τώρα ότι θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή – είναι πιο πιθανό να δεχθούν επίθεση από το Ιράν ή το Ισραήλ;» ρώτησε ο Χάκαμπι. «Βλέπουν ότι το Ισραήλ μας βοήθησε και το Ιράν μας επιτέθηκε. Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να καταλάβει τη γη σας και δεν σας στέλνει πυραύλους».
Διαβάστε ακόμη:
- Τίνα Μεσσαροπούλου: Ο σύζυγός μου είναι μαχητής, τίποτα δεν του χαρίστηκε
- CrediaBank: Έπεσαν οι υπογραφές για το 70% της Παντελάκης Α.Ε.Π.Ε.Υ.
- Το μήνυμα των Metallica στους Έλληνες μετά τη συναυλία στο ΟΑΚΑ
- Αν παραμείνουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ υπάρχει περίπτωση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίση


