Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν προσπάθησαν σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις να απαγάγουν ή ακόμη και να δολοφονήσουν Βρετανούς υπηκόους ή άτομα που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τους οποίους η Τεχεράνη θεωρεί απειλή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας κατασκοπίας της Βρετανίας.

Ο Κεν Μακάλουμ, Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας γνωστής ως ΜΙ5, δήλωσε πως ενώ στο εσωτερικό η Τεχεράνη χρησιμοποιεί βία για να φιμώσει τους επικριτές της, οι “επιθετικές υπηρεσίες πληροφοριών της” προβάλλουν επίσης ως ευθεία απειλή για τη Βρετανία.

“Στη χειρότερη περίπτωση αυτό περιλαμβάνει φιλοδοξίες για απαγωγή ή ακόμη δολοφονία Βρετανών ή προσώπων με έδρα το ΗΒ που το καθεστώς εκλαμβάνει ως εχθρούς”, είπε ο Μακάλουμ σε μια ομιλία στο αρχηγείο της MI5.

“Έχουμε δει τουλάχιστον δέκα τέτοιες πιθανές απειλές μόνο από τον Ιανουάριο.”

Οι δηλώσεις του Βρετανού αρχικατασκόπου απηχούν παρόμοια σχόλια νωρίτερα σήμερα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι το Ιράν γίνεται όλο και πιο επιθετικό απέναντι στη Γαλλία συλλαμβάνοντας πολίτες της.

Από την πλευρά του, το Ιράν κατηγορεί εχθρούς του στη Δύση ότι τροφοδοτούν τις διαδηλώσεις στη χώρα που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Ιρανής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου ενώ κρατείτο από την αστυνομία ηθών.

“Το παρόν κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν θέτει θεμελιώδη ερωτήματα στο απολυταρχικό καθεστώς”, είπε ο Μακάλουμ. “Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη μιας βαθιάς αλλαγής, όμως η πορεία είναι αβέβαιη.”