Η αρμόδια οικονομική αρχή υποβάθμισε τις προβλέψεις της στο ήμισυ όσον αφορά τον εφετινό δείκτη του παγκοσμίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, επικαλούμενη τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την απάντηση της Κίνας στο νέο «κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Με βάση τις νέες προβλέψεις του, το IIF εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνει στάσιμος.

«Η εξασθένηση γενικεύεται και αφήνει ελάχιστα περιθώρια λάθους. Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι υψηλός», σημειώνουν οικονομολόγοι.

Το IIF αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2.6% από το 4.6%, με την ομάδα G3ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία– να αναπτύσσεται το τρέχον έτος κατά 1.9%. Για την Κίνα, αναμένει επιβράδυνση στο 3.5% από 5.1% στην προηγούμενη εκτίμησή του.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη υποβαθμίστηκε στο 1% από το 3%, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ελαφρώς υψηλότερος, στο 2%, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, υπό τη στήριξη των υψηλών τιμών εμπορευμάτων, ενώ το IIF αναμένει και κάποιο βαθμό αντοχής και από τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ρωσία και την Ινδία, σε συνδυασμό με τη διακοπή της προσφοράς από την Ουκρανία, θεωρούνται από τον οργανισμό ως βασική αιτία παγκόσμιας ανασφάλειας στα τρόφιμα, με Μέση Ανατολή και Αφρική να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η ροή κεφαλαίου προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με το IIF, υποχωρώντας στα 972 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 1.68 τρισεκατομμύρια πέρυσι.

Εκροές ύψους 29.000.000.000$ αναμένεται να παρουσιάσει και η Ρωσία, τη στιγμή που το 2021 είχαν φθάσει τα 58.000.000.000$, ενώ και στην Κίνα υπολογίζονται στα 327.000.000.000$ από 668.000.000.000$ πέρυσι.