Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με μακρά ιστορία στον χώρο του πολιτισμού και της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης και μνήμης, προκαλεί απορία στην ευρύτερη κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο, επιτρέποντας τις υπενοικιάσεις στους χώρους του σε εταιρείες που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα του και φήμη του.

Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με κρατική επιχορήγηση δημιούργησε την μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ονομασία «Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΙΕΚΕΜ)», της οποίας ο σκοπός της σύστασής της είναι αμφίβολος καθώς δεν υπάρχει δημόσιο και εύκολα προσβάσιμο υλικό που να δικαιολογεί τη δραστηριότητά της.

Υπενοικιάσεις στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η σύνδεση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με μία εταιρεία με καθαρά εμπορική δραστηριότητα

Τον τελευταίο καιρό, η εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία φαίνεται να υπεκμισθώνει τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην εταιρεία παραγωγής Μουσικών και Θεατρικών παραστάσεων «Wise Life Activities», η οποία διαφημίζεται με την ονομασία Lunar Space και οι παραστάσεις- event της αφορούν stand up comedies, drive in cinema και μουσικά shows που δεν συμβάλλουν άμεσα στην ένταξη και εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία, όπως δηλώνει η ταυτότητα της ΙΕΚΕΜ.

Είναι άξιο απορίας, πως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιτρέπει την άμεση σύνδεσή του με δραστηριότητες που δημιουργούν πρόβλημα στον περιβάλλοντα χώρο με την εκκωφαντική ένταση του ήχου, τη λειτουργία εκδηλώσεων χωρίς τις απαραίτητες άδειες από την Πυροσβεστική Αρχή και τον Δήμο και κυρίως πώς μπορεί να δικαιολογήσει τη σύνδεση μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας όπως είναι το ΙΕΚΕΜ με μία εταιρεία που έχει καθαρά εμπορική δραστηριότητα και δεν έχει καμία συσχέτιση με τον σκοπό ίδρυσής της.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Επιπρόσθετα, πέρα από τα ερωτήματα που γεννούν οι σχέσεις των εν λόγω εταιρειών, η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει δρώμενα που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες άδειες και φιλοξενούν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες. Η αναφορά γίνεται για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το οποίο γειτνιάζει με τον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες για την παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής του προγράμματός του και των διεθνών φήμης παραστάσεών του.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, έπειτα από αίτημα ενόχλησης των δραστηριοτήτων της Wise Life Activities στον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, δεν έχει λάβει αίτημα και ως εκ τούτου δεν έχει δώσει άδεια έγκρισης λειτουργίας εγκατάστασης διοργανώσεων μουσικών συναυλιών, drive in cinema, stand up comedies κλπ.