Ο Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κσιστόφ Κιεσλόφσκι (Krzysztof Kieślowski) έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Κιεσλόφσκι γεννήθηκε σαν σήμερα στη Βαρσοβία και ανέπτυξε αγάπη για την αφήγηση μέσω ενός παιδικού πάθους για τη Λογοτεχνία. Σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, όπου η πρώτη του πρωτότυπη ταινία μεγάλου μήκους ήρθε, το 1966, με τη μορφή ενός σύντομου σιωπηλού δράματος.

Στις πρώτες ταινίες του, εξερεύνησε τις πολυπλοκότητες και τα ηθικά διλήμματα της καθημερινής ζωής μέσω ειλικρινών απεικονίσεων της σύγχρονης Πολωνίας.

Ακόμα, προχώρησε πέρα από το ντοκιμαντέρ με την ταινία μεγάλου μήκους, «Personnel» του 1975, που ήταν η πρώτη από πολλές κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης απέκτησε διεθνή φήμη με τα έργα του «Dekalog» (1988), «The Double Life of Veronique» (1991) και την τριλογία «Three Colors» (1993-1994).


Διακρίσεις και βραβεία

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έλαβε πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Κριτικής Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (1988), το Βραβείο FIPRESCI (1988, 1991), το Βραβείο της Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής (1991), το βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας FIPRESCI (1989), το Golden Lion (1993) και το βραβείο OCIC (1993) καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Silver Bear (1994). Το 1995, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Σεναρίου.

Το 2002, κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση στη λίστα Sight & Sound του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου μεταξύ των δέκα κορυφαίων σκηνοθετών, της σύγχρονης εποχής.

Ο Κιεσλόφσκι τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Μαρτίου 1996, σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς.