Η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, άντλησε έμπνευση για την εμφάνισή της, στο Met Gala 2022, στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνεται για τους σκοπούς του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης (MET), από τις γυναίκες του παρελθόντος της Αμερικής που την έχουν επηρεάσει.

Το φόρεμα Joseph Altuzarra που φόρεσε η Χίλαρι Κλίντον έχει κεντημένα τα ονόματα διάσημων γυναικών που θαυμάζει, όπως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, η Άμπιγκεϊλ Άνταμς, πολιτικός που αγωνίστηκε για την εκπαίδευση των γυναικών και για την κατάργηση της δουλείας στην Αμερική, η πολιτική ακτιβίστρια υπέρ της κατάργησης της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λέιντι Μπερντ Τζόνσον. Επίσης συμπεριέλαβε το όνομα της μητέρας της, Ντόροθι Ρόνταμ.

Σε αποκλειστικό βίντεο της Vogue, η Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε ο γραφικός χαρακτήρας του Altuzarra για να γραφούν τα ονόματα των διάσημων γυναικών της αμερικανικής ιστορίας, τα οποία στη συνέχεια κεντήθηκαν με το χέρι πάνω στο βυσσινί φόρεμα.

«Ήξερα ότι ήθελα το φόρεμα να έχει ένα προσωπικό στοιχείο για εκείνη» είπε ο Altuzarra στο Vogue. «Όταν κάποια σαν τη Χίλαρι πηγαίνει στο Met, δεν λες “είναι η Χίλαρι στο Met και φοράει ένα φόρεμα”. Έχει μεγάλη σημασία. Ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός σχετικά με το τι θα σήμαινε το φόρεμα για το θέμα και την περίσταση».

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η Χίλαρι Κλίντον παρευρέθηκε στο Met Gala.

«Νομίζω ότι είμαστε όλοι χαρούμενοι που είμαστε ξανά μαζί, υποστηρίζοντας το Μουσείο και το Ινστιτούτο Κοστουμιών και επίσης τιμώντας την Αμερική», είπε κατά την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί. «Όχι μόνο τη μόδα της Αμερικής, αλλά πραγματικά το πνεύμα της Αμερικής» εξήγησε.

Όταν σκεφτόταν το δικό της ντύσιμο για το γκαλά, η Κλίντον είπε ότι μίλησε με τον Altuzarra που πρότεινε την ιδέα του κεντήματος.

«Θα γέμιζα ολόκληρο το φόρεμα» είπε γελώντας. «Αποφασίσαμε να μείνουμε σε γυναίκες που δεν είναι πια μαζί μας».