Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, έχει γενέθλια σήμερα και γίνεται 18 ετών. Την ίδια ώρα που η μετοχή της μητρικής εταιρείας κατέγραψε εχθές, Πέμπτη, απώλειες 26%.
Η πτώση της μετοχής ήρθε ως αποτέλεσμα της πρώτης μείωσης του αριθμού των ενεργών χρηστών ανά ημέρα (1,929 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2021 από 1,93 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2021) από την ίδρυση της εταιρείας, το 2004.
Ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2004 όταν ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα πρόσβασης είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ. Σταδιακά επεκτάθηκε για την λεγόμενη «Ivy League», όπως χαρακτηριζόταν μια ομάδα οκτώ ελίτ πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Λίγο αργότερα, το 2005, το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων. Ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο άνω των 13 ετών. Το όνομα της πλατφόρμας προήλθε από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων και προπαρασκευαστικών σχολείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους.
Το Facebook είχε το 2013 πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά.
Το 2020, το Facebook σημείωσε 2,85 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ωστόσο έχει υποστεί και δριμεία κριτική σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του.
Έρευνα που έγινε για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αποκάλυψε ότι πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook, για να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Επίσης έγινε γνωστό ότι η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica έκανε κατάχρηση δεδομένων από έως και 87 εκατομμύρια προφίλ χρηστών του.
Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Ένα από τα πολλά μέτρα ήταν η αφαίρεση ιστότοπων, όπως το QAnon, που προωθούσαν θεωρίες συνωμοσίας στο Facebook. Η Facebook Inc. δήλωσε ότι ανακάλυψε και διέγραψε συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020.
Η… «Meta» Facebook εποχή
Τον Οκτώβριο του 2021, η ιδιοκτήτρια Facebook, Inc. άλλαξε την επωνυμία της εταιρείας σε Meta Platforms, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι την εικονική πραγματικότητα.
Facebook CEO Mark Zuckerberg explains his “Metaverse” virtual world concept, which he says is about “connecting with people.” pic.twitter.com/24YZk5ag5J
— The Recount (@therecount) October 28, 2021
Ο Ζούκερμπεργκ επέλεξε την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
«Μάθαμε πολλά, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα», σχολίασε, κρίνοντας ότι είναι πλέον καιρός «να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο».
Το metaverse σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ συνιστά το μέλλον του Ίντερνετ, στο οποίο οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση για να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται μέσω της τεχνολογίας (π.χ. γυαλιά ή κράνη εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας).