Ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του πλανήτη, και σίγουρα εκείνο που κατέχει τα σκήπτρα σε ρεκόρ κλοπών, η «Λατρεία του Μυστικού Αμνού» των Χούμπερτ και Γιαν βαν Άικ, γνωστή και ως το Πολύπτυχο της Γάνδης, πλέον στεγάζεται σε ένα νέο, αλεξίσφαιρο σπίτι αξίας… €30 εκατ.
Ο πίνακας εξακολουθεί να βρίσκεται στο εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μπάβο, για τον οποίο και φιλοτεχνήθηκε από τους αδελφούς Βαν Άικ το 1432.
Το πολύπτυχο που αποτελείται από 12 κομμάτια πρόκειται να μεταφερθεί στο παρεκκλήσι της Θείας Κοινωνίας, το μεγαλύτερο και πιο ανατολικό παρεκκλήσι του Καθεδρικού, τοποθετημένο στο εσωτερικό μιας αλεξίσφαιρης βιτρίνας ύψους έξι μέτρων και χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων.
Η «Λατρεία του μυστικού αμνού» από το Πολύπτυχο της Γάνδης των Φλαμανδών  αδελφών Βαν Άικ | Globalview|RitsmasCorner
Στα πλεονεκτήματα αυτής της μετακόμισης λέγεται ότι συγκαταλέγεται η βελτιωμένη εμπειρία των επισκεπτών αλλά και οι καταλληλότερες κλιματικές συνθήκες για τη συντήρηση του έργου, το οποίο έχει αποκατασταθεί ευλαβικά και ανακτήσει την αρχική του λάμψη, στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Η εσωτερική θερμοκρασία του παρεκκλησίου πέφτει στους 2 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ συχνά το παρεκκλήσι γεμίζει από το φως του ήλιου, που διαπερνά τα πολύχρωμα βιτρώ των παραθύρων.

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Ωστόσο, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του αριστουργήματος – πράγμα απολύτως κατανοητό.
Στα 588 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη δημιουργία του, το Πολύπτυχο της Γάνδης έχει κοντέψει να καεί από εξεγερμένους Καλβινιστές, έχει κλαπεί από τον Ναπολέοντα για να μεταφερθεί στο Λούβρο, έχει κοπεί στη μέση, αφού έπεσε στα χέρια του Βασιλιά της Πρωσίας, έχει τραβήξει την προσοχή του Χέρμαν Γκέρινγκ και έχει πέσει στα χέρια του Αδόλφου Χίτλερ, πριν διασωθεί από ομάδα διπλών πρακτόρων από ένα αυστριακό αλατωρυχείο, όπου σκόπευαν να το ανατινάξουν.
 
Και το ότι επιβίωσε δεν σημαίνει ότι έμεινε και αλώβητος. Ένα από τα δώδεκα τμήματά του εξακολουθεί να αγνοείται από τις 10 Απριλίου του 1934, που έπεσε θύμα τολμηρών ληστών. Έκτοτε έχει δημιουργήσει σύγχυση σε αστυνομικούς, έχει απασχολήσει ερασιτέχνες ντετέκτιβ και έχει οδηγήσει στην απελπισία τους πράκτορες των Ναζί που έλαβαν εντολή από τον Γκέμπελς να το εντοπίσουν ως δώρο για τον Γερμανό δικτάτορα.
Το «Τέμπλο της Γάνδης» αποκαλύπτεται | Photos
Το υψηλότατο κόστος της αλεξίσφαιρης προθήκης περιλαμβάνει και τροποποιήσεις στους αρχαίους πέτρινους τοίχους του Ναού – ακόμη και κατεδαφίσεις – ενώ το ίδιο το αλεξίσφαιρο τζάμι κόστισε €5 εκατ.
Στα επίσημα εγκαίνια της Πέμπτης, ο Γιαν Γιαμπόν, πρωθυπουργός των Φλαμανδών, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι αριθμοί των τουριστών που θα επισκεφθούν το έργο θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
https://radar.gr/article/88847/christies-se-dimoprasia-enas-mone-35-ekat-dolarion

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.