Αναγνωρίζονται, από το Ελληνικό Δημόσιο, οι πάσης φύσεως οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον διεθνή οργανισμό με την επωνυμία Nato Support and Procurement Agency (NSPA) συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ, που αφορούν διοικητικά κόστη, υπηρεσίες τεχνικής, πτητικής εφοδιαστικής υποστήριξης – συντήρησης των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και υπηρεσίες αεροπυρόσβεσης με μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, που παρείχε ο οργανισμός κατά τα έτη 2011 έως και 2016.

Τέλος σε μια εκκρεμότητα χρόνων

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τους συναρμόδιους υπουργούς, στο νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είπε ότι με την τροπολογία «μπαίνει τέλος σε μία χρονίζουσα εκκρεμότητα η οποία είναι νάρκη στα θεμέλια της αεροπυρόσβεσης της χώρας, καθόσον ήδη, όχι μόνο φέτος, αλλά και από χρόνια, ο διεθνής αυτός Οργανισμός δηλώνει εγγράφως, ότι χωρίς την εξόφληση της οφειλής, δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία πίστωσης νέων εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος για τα επόμενα χρόνια».

«Ταυτόχρονα», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «είναι η μόνη δυνατότητα για να εξασφαλιστεί το νέο επιχειρησιακό φιλόδοξο πλάνο του Πυροσβεστικού Σώματος για την επόμενη επικίνδυνη αντιπυρική περίοδο το οποίο προνοεί μεγαλύτερη επάρκεια εναερίων μέσων, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την παλαιότητα του σημερινού στόλου».

«Με αυτή μας την ενέργεια θα αποκαταστήσουμε την ήδη τρωθείσα διεθνή αξιοπιστία της χώρας που με τόσο κόπο ο ελληνικός λαός, το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποκατέστησε τα τελευταία χρόνια και κυρίως για να αποφευχθούν κίνδυνοι μετακύλισης του οφειλόμενου ποσού στα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, διότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς τους NSPA», είπε επίσης ο κ. Στυλιανίδης καλώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την επίπτωση που θα έχει, όχι μόνο στην εικόνα της χώρας, αλλά και στο ηθικό του λαού, εάν προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.