Μοναδική και ιστορική ευκαιρία χαρακτηρίζουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εν όψει και της άφιξης στην Αθήνα της Προέδρου της Κομισιόν αύριο, τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται από τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου να εισρεύσουν στη χώρας. Αναλυτικά από τα περίπου 32 δισεκ. ευρώ φέτος η χώρα αναμένει 7, 7 – 7,8 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και άλλα 1,7 δισεκ. από το Ταμείο React EU.

Αναλυτικά με βάση το οικονομικό επιτελείο η προκαταβολή έτος από το Ταμείο είναι της τάξης του 13% και θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα περίπου 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα πόροι μόνο από το Ταμείο που ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ

 Προσαρμογές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση κορυφαίο υπουργό μέλος του οικονομικού επιτελείου χτες εστάλησαν τελευταίες αλλαγές και προσαρμογές στο Ελληνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Μετά και τις χτεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν στη συνέχεια αναμένεται το Κολέγιο των Επιτρόπων να δώσει το τελικό πράσινο φως και να εγκρίνει το Ελληνικό σχέδιο. Επλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδό του που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εγκρίνει και αυτό το σχέδιο. Κι έτσι μέχρι μέσα Ιουλίου εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει η όλη διαδικασία. «Ταυτόχρονα δουλεύουμε με την Κομισιόν για τη λεγόμενη επιχειρησιακή συμφωνία. Αυτή ακολουθεί την έγκριση Συμβουλίου» αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Υπ. Οικονομικών που σημειώνουν ότι η επιχειρησιακή συμφωνία θα περάσει στη συνέχεια από τη Βουλή. «Αυτή η συμφωνία θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια» αναφέρεται σχετικά. Εκεί θα καταγράφονται οι αναλυτικές υποχρεώσεις αλλά και οι διαδικασίες της άκρως απαιτητικής διαδικασίας απορρόφησης των πόρων. Πρόκειται, δε, στη συμφωνία να περιλαμβάνονται υο συμβάσεις μία για τις επιδοτήσεις και άλλη μια για τα δάνεια

 

Να σημειωθεί παράλληλα θα τρέχουν και διαδικασίες εγκρίσεων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών, όπου ερώτημα αποτελεί το τι θα πράξουν οι Ολλανδοί, που έχουν ζητήσει να κάνουν αναλυτικό έλεγχο των σχεδίων. Ακόμη όμως και αν έχουν αντιρρήσεις, όπως τονίζεται, ο κανονισμός για το Ταμείο προβλέπει έγκριση από το Συμβούλιο γίνεται κατά πλειοψηφία των κρατών μελών.

 

Πάντως το στοίχημα απορρόφησης των πόρων είναι μεγάλο και απαιτητικό. Σε περιπτώσεις αστοχιών και υπερβάσεων θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση ή απώλεια πόρων, ενώ μόνο το 2023 προβλέπεται δυνατότητα αναθεώρησης του όλου σχεδίου εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Μάλιστα η αναθεώρηση αναμένεται να περάσει και πάλι από το Συμβούλιο.

«Εάν ένα έργο 50% κοστίσει παραπάνω θα πρέπει να το πληρώσουμε από την τσέπη μας. Η Κομισιόν θα πληρώσει ό,τι έχει υπολογίσει» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών. «Εάν έχει κοστίσει λιγότερο η Κομισιόν δε θα ζητήσει πίσω του πόρους αλλά ίσως να ελέγξει την όλη διαδικασία. Είναι ένα νέο πρόγραμμα που είναι πιο ουσιαστικό, που είναι και πιο δύσκολο. Θα δούμε την εκτέλεση για να δούμε αν θα έχουμε μακροημέρευση του Ταμείου» ανέφερε το ίδιο στέλεχος χτες σε ενημέρωση των ΜΜΕ και συμπλήρωσε ότι εφόσον το Ταμείο λειτουργήσει αποτελεσματικά ίσως να παραμείνει ως εργαλείο της ΕΕ..

Παράλληλα το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι βασική αρχή του Ταμείου είναι ο κανόνας της δημοσιονομικής ουδετερότητας. «Γιαυτό και δώσαμε έμφαση στο κόστος» ανέφερε και σημείωσε ότι

Η φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα

Στο μεταξύ χτες η φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτορπής, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

Η πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την ΕΕ. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU… πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», υποστήριξε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της που το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Επιτροπή έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης (λιγότερο από 0,1% επιτόκιο).

Ο Επίτροπος Γ. Χαν, από την πλευρά του δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα βασικό ορόσημο για την εφαρμογή του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με ταχύτητα ρεκόρ, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πράξη δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκτησης. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, φέρνοντας πάνω από 800 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU έχει πλέον γίνει πραγματικότητα και είναι έτοιμο να οδηγήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μονοπάτι».