Η άνοδος του δολαρίου επισκιάζει τις προοπτικές των κερδών για τις πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ από την Amazon.com ως την Apple, αφήνοντας τους επενδυτές να αναρωτιούνται πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει το ράλι των μετοχών στην ισχύ του δολαρίου.

Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα έχει ενισχυθεί σχεδόν 7% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, κοντά στο ισχυρότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, απειλώντας τις μετοχές των Big Tech με υψηλές αποτιμήσεις που έχουν τροφοδοτήσει την ανοδική αγορά του S&P 500 Index για δύο χρόνια σε ραγδαία αύξηση κερδών.

Παρόλο που το δολάριο μειώνεται λόγω της αναβολής των δασμών των ΗΠΑ στον Καναδά και το Μεξικό για ένα μήνα, η ζήτηση για προστασία έναντι του δολαρίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, επιβαρυνόμενη από τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι πραγματικά το απροσδόκητο ράλι του δολαρίου που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στα εταιρικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Χάουαρντ Ντου, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην Bank of America.

Traders Are Bullish on the Dollar Over Next Year

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% των εταιρειών S&P 500 που ανακοίνωσαν κέρδη ανέφερε την «αγορά συναλλάγματος», με την Apple να αναμένει ότι αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group. Ενώ το τελευταίο τρίμηνο της Amazon ήταν γενικά θετικό, οι επενδυτές ανησυχούν για τις κατευθυντήριες γραμμές για το πρώτο τρίμηνο που ήταν κάτω από τις προσδοκίες, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου μιας μεγάλης αντίστασης του νομίσματος. Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές και την αξία των κερδών στο εξωτερικό.

«Η ισχύς του δολαρίου θα μπορούσε να πλήξει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εταιρείες, ακόμη και αν δεν υπάρχουν δασμοί και να επιβαρύνει μέρος των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Patrick Fruzzetti, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Rose Advisors.

Όταν το δολάριο αναρριχήθηκε περισσότερο από 25% στα μέσα του 2014 και στη συνέχεια με το ίδιο μέγεθος μεταξύ 2021 και 2022, οι εταιρείες του S&P 500 παρουσίασαν ύφεση κερδών. Η άνοδος του δολαρίου κατά 10% σε συνδυασμό με τους δασμούς στις αρχές του 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ επέφεραν ακόμη ένα χτύπημα στα κέρδη και σε οδήγησαν ως εκ τούτου σε βουτιά σχεδόν 20% στον S&P 500 εκείνο το έτος.

Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι το δολάριο «θα παραμείνει υψηλότερο καθ΄όλη τη διάρκεια του 2025», δήλωσε η Paula Comings, επικεφαλής πωλήσεων FX στην U.S. Bancorp.

Ενώ οι επενδυτές μετοχών τείνουν να προσπερνούν τον αρνητικό αντίκτυπο ενός ισχυρού δολαρίου στα κέρδη με τις αποτιμήσεις των μετοχών να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών, τώρα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Ο δείκτης Bloomberg που παρακολουθεί τις αποκαλούμενες μετοχές Magnificent Seven διαπραγματεύεται σε επίπεδα 30 φορές πάνω από τα κέρδη που προβλέπονται τους επόμενους 12 μήνες, πολλαπλάσιο αυξημένο από περίπου 20 στο τέλος του 2022 και πολύ πάνω από το 22 του δείκτη S&P 500.

Με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, οι Magnificent Seven θα μπορούσαν να αντιμετωπίσει ορισμένα ζητήματα. Η Tesla έχει την υψηλότερη έκθεση εσόδων στην Κίνα με περισσότερο από 20%, ακολουθούμενη από την Nvidia και την Apple με περίπου 16%, σύμφωνα με τον Ryan Grabinski, διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της Strategas. Μόνο η Meta Platforms έχει περιορισμένη έκθεση εσόδων στον Καναδά, μόλις 2,1%, ενώ καμια από τις Magnificent 7 δεν έχει σημαντική έκθεση στο Μεξικό.

Για την Τζίνα Μάρτιν Άνταμς, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στο Bloomberg Intelligence, οι δασμοί συνιστούν κίνδυνο δεδομένου ότι οι διεθνείς εταιρείες εξαρτώνται από την αγορά των ΗΠΑ περισσότερο σήμερα από ό,τι όταν ο Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά δασμούς στην πρώτη του θητεία.

«Το δίλημμα είναι αν οι πολυεθνικές εταιρείες θα επανέλθουν στις ΗΠΑ ή θα αναζητήσουν άλλους εμπορικούς εταίρους και προορισμούς εσόδων», είπε η Μάρτιν Άνταμς.

Το δολάριο, οι μετοχές και τα εταιρικά κέρδη έχουν συσχετιστεί στενά από την πανδημία – μια ασυνήθιστη εξέλιξη που θα μπορούσε να επανέλθει στο φυσιολογικό εάν συνεχιστεί η άνοδος του νομίσματος, εξήγησε η Μάρτιν Άνταμς. Αυτό θα προκαλούσε προβλήματα για τις εταιρείες που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Nvidia, της Alphabet, της Amazon, της Tesla και της Broadcom – όλες αυτές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες από την υπόλοιπη αγορά στις μεγάλες κινήσεις του δολαρίου.

Φυσικά, το δολάριο, οι μετοχές και τα εταιρικά κέρδη δεν κινήθηκαν σταθερά στους περισσότερους οικονομικούς κύκλους από το 2010 έως το 2019. Αλλά αυτό άλλαξε αφού η πανδημία ανέτρεψε τις συνήθεις δραστηριότητες για τις εταιρείες, έτσι οι επενδυτές μπορεί να έχουν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας ότι τα εταιρικά κέρδη και οι μετοχές μπορούν να αντιμετωπίσουν σημαντική ισχύ του δολαρίου, πρόσθεσε η Martin Adams.

Εν τω μεταξύ, ένα αυξανόμενο δολάριο ΗΠΑ εκτιμάται ότι αντισταθμίζει μέρος του κινδύνου από τους προτεινόμενους δασμούς του Τραμπ μειώνοντας τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών. Η αγορά μετοχών επικεντρώνεται επίσης στην άνοδο της ατζέντας του προέδρου για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: