Το δεύτερο lockdown ανέτρεψε τα πλάνα για τη μείωση των προβληματικών δανείων που υπέβαλαν στον SSM  οι ελληνικές τράπεζες προ διμήνου.
Οι στόχοι ήταν «αισιόδοξοι» όπως και οι προβλέψεις ότι η πανδημία θα δημιουργούσε νέα «κόκκινα» δάνεια της τάξης των 5 δις ευρώ.
Τώρα τα τραπεζικά επιτελεία καταρτίζουν νέα σχέδια μείωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο «δυσμενές» σενάριο, σε ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων.
«Κανείς δεν γνωρίζει πόσα από τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή πληρωμών, θα εξυπηρετηθούν κανονικά», λέει στο Radar.gr τραπεζίτης. Σήμερα σε καθεστώς moratorium βρίσκεται 22δις ευρώ δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο SSM παρακολουθεί άγρυπνα την εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών, ειδικά στη χώρα μας, καθώς ο δείκτης NPEs είναι στο 30% (60δις ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 3%.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας, έχει δώσει λοιπόν σαφείς οδηγίες στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και ζητά στα πλάνα μείωσης:
Να αναφέρουν  σαφείς και προσδιορισμένους  ποσοτικούς στόχους για τη μείωση του αποθέματος των NPEs. Επίσης  θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς και τις προβλέψεις που λαμβάνουν και οι οποίες μειώνουν την περιουσία των τραπεζών.
Ζητά να προχωρήσουν σε αναλυτική  καταγραφή όλων των στοιχείων της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγικής για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Ο SSM  δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ότι έχει να κάνει με τα μορατόρια πληρωμών και εν γένει με τις  εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας  και το περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Ο επόπτης εστιάζει στο θέμα της πανδημίας και μάλιστα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να τη λάβουν υπόψη στις προβλέψεις τους, ωστόσο να υπάρχει σαφής διαχωρισμός για το ύψος των  covid προβλέψεων.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός  ζητάει ακόμα από τις τράπεζες πλήρη επικαιροποίηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και κυρίως για πόσα από αυτά θα ληφθούν προβλέψεις.
Και αυτή ακριβώς είναι η δύσκολη άσκηση καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε τι ποσοστό τα δάνεια που βρίσκονται σε moratoria θα εξυπηρετηθούν κανονικά την επόμενη μέρα.