Όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα «axianews», το κερδοσκοπικό fund CVC, που εκτός από τα νοσοκομεία και τη Vivardia βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Εθνική Ασφαλιστική, είναι έτοιμο να κάνει ένα νέο μεγάλο «μπαμ» στην ελληνική αγορά, αυτό του Σκλαβενίτη.
Το πανίσχυρο fund με μετόχους από την Αμερική έχει αποφασίσει να διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή προσβλέποντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας που θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας.
Υπό αυτό το πρίσμα οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να χτυπήσουν ό,τι πιο ισχυρό, με μεγάλη έκταση, δίκτυο και παρουσία υπάρχει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση το CVC την ώρα τούτη χτυπάει τον όμιλο Σκλαβενίτη!
Προχωρημένες διαπραγματεύσεις
Το CVC με το Σκλαβενίτη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και προχωρημένες διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει συμφωνία, καθώς ο Σκλαβενίτης μετά και την εξαγορά-διάσωση του Μαρινόπουλου είναι ένας όμιλος σε αναδόμηση και αναδιάρθρωση. Σε πλήθος επενδύσεων, αλλά και δύσπεπτα οικονομικά στοιχεία τα οποία ανακύπτουν από τη συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο αλλά και τα νέα λογιστικά πρότυπα που επικρατούν ως προς την διαμόρφωση του ισολογισμού του.
Οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, όπως είναι πλέον το νέο όνομα του αναμορφωμένου ομίλου, παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2019 σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών ανέβηκε κατά 8,9%, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κινήθηκε έντονα ανοδικά πηγαίνοντας στα 174,4 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά τα αυξημένα αποτελέσματα και τις προοπτικές για καθαρή κερδοφορία και το 2020, ο Όμιλος προχώρησε σε επενδύσεις 53 εκατ. ευρώ και χίλιες νέες προσλήψεις, αλλά και είσοδο στο ψηφιακό λιανεμπόριο.
Η καθαρή θέση του ομίλου Σκλαβενίτη μειώθηκε κατά 23,9 εκατ. ευρώ, ενώ και τα διαθέσιμα σε μετρητά μειώθηκαν κατά 6,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, και λόγω των νέων λογιστικών προτύπων, ο Όμιλος Σκλαβενίτη βρέθηκε να αντιμετωπίζει ένα βουνό υποχρεώσεων το ύψος του οποίου αγγίζει τα 3,1 δισ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή όσα και οι πωλήσεις! Πρόκειται για μια θεόρατη πράξη μεγέθους που αναμφίβολα γεννά προβληματισμούς για το πώς και πότε μπορεί να περιοριστεί αυτός ο όγκος των υποχρεώσεων.
Αναζητείται οριστική λύση
Υπό αυτό το πρίσμα, μολονότι η διοίκηση του Ομίλου Σκλαβενίτη υποστηρίζει ότι και ο Όμιλος και η ΕΥΣ αναμένεται να έχουν κερδοφορία το 2020, οπότε δεν υφίσταται ανάγκη χρηματοδότησης από το CVC ούτε απαιτείται και σχεδιάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση από τους υφιστάμενους μετόχους ή μέσω τρίτου επενδυτή, η αλήθεια είναι ότι υπό τις παρούσες συγκυρίες αναζητείται οριστική λύση.
Όπως μάλιστα προκύπτει από τον ισολογισμό μέσα από τις υποχρεώσεις οι οποίες αποπληρώνονται κανονικά συγκαταλέγονται οι προμηθευτές προς τους οποίους το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι πάνω από το ένα δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν στα 747,3 εκατ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση του οποίου απαιτήθηκαν 66,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμη ότι ο Όμιλος Σκλαβενίτης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εργοδότης με 27.697 υπαλλήλους μετά και από τις περσινές 1.000 νέες προσλήψεις!
Υπό τα δεδομένα αυτά θεωρείται πολύ λογικό και το CVC να ενδιαφέρεται για τον γίγαντα του ελληνικού λιανεμπορίου αλλά και ο Όμιλος Σκλαβενίτη, παρότι δεν το επιβεβαιώνει, να αναζητεί μια πηγή χρηματοδότησης που θα του λύσει άμεσα προβλήματα και θα του εκτινάξει την κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.
Μάθετε εδώ περισσότερα για τα ντιλ του CVC με το Σκλαβενίτη και την Εθνική Ασφαλιστική