Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο Champions League και το Copa Libertadores, τα δύο πιο εμβληματικά τουρνουά συλλόγων στον κόσμο του ποδοσφαίρου, φαίνεται να μην έχει σύγκριση.

Η συντριπτική δύναμη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πλουσιότερου και πιο ελκυστικού εμπορικά, φαίνεται από διάφορα δεδομένα, ένα από τα οποία είναι το πιο εμβληματικό: το χρηματικό έπαθλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η CONMEBOL θα πληρώσει συνολικά 215,8 εκατομμύρια ευρώ στους συλλόγους που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση του τουρνουά της Νότιας Αμερικής το 2022, αυξάνοντας τα νούμερα που διανεμήθηκαν το 2021 κατά περίπου 15 εκατομμύρια.

Αυτό είναι περίπου το ένα δέκατο από το σύνολο που θα διανείμει η UEFA για το Champions League τη σεζόν 2021-22 και ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Champions League

Συγκεκριμένα, οι πρωταθλητές Νοτίου Αμερικής θα λάβουν έως και 14 εκατ. ευρώ, έναντι 85,14 εκατ. που μπορεί να λάβει ο πρωταθλητής Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη τα μπόνους για τα αποτελέσματα και το μερίδιο εκκίνησης.

Τα μπόνους που σχετίζονται με την πρόκριση του τουρνουά της Νότιας Αμερικής είναι περίπου 350 χιλιάδες ευρώ για όσους συμμετέχουν στην 1η φάση και 530 χιλιάδες για όσους συμμετέχουν στη φάση 3.

Καμία σχέση, δηλαδή, με τους αριθμούς του Champions League: καθένας από τους 32 συλλόγους που προκρίνονται στη φάση των ομίλων λαμβάνει 15,64 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόκριση στη φάση των «16» αποτιμάται σε 9,6 εκατομμύρια, στα προημιτελικά σε 10,6 εκατομμύρια, στους ημιτελικούς 12,5 εκατομμύρια και στον τελικό 15,5 εκατ., συν άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για το νικητή.

Η συντριπτική δύναμη της UEFA αναδεικνύεται επίσης στο Recopa, το αντίστοιχο του UEFA Super Cup: ο νικητής κερδίζει 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ο ηττημένος 708 χιλιάδες.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι δύο σύλλογοι λαμβάνουν 3,5 εκατ. ευρώ έκαστος, με τον νικητή να λαμβάνει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ.