Ο Μπιλ Γκέιτς, ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα Forbes για το 2023, εξακολουθεί να χάνει χρήματα σε ένα από τα τελευταία του επενδυτικά…«στοιχήματα» στην αγορά.

Ο Γκέιτς –ο οποίος συγκέντρωσε τον πλούτο του ιδρύοντας την θρυλική εταιρία Microsoft Corp. για δεκαετίες πριν συνταξιοδοτηθεί το 2008– τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται σε επενδύσεις ιδιωτικών και εισηγμένων εταιρειών.

Μία από τις πιο πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις του μεγαλοεπενδυτή ήταν η είσοδός του στην παραγωγό δημοφιλών εμπορικών σημάτων μπύρας όπως η BudLight και η Corona.

Ο Γκέιτς μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 αγόρασε πάνω από 1,7 εκατομμύρια μετοχές της Anheuser – BuschInBev, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη ζυθοποιία και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως.

Αλλά η Anheuser – BuschInBev έχει προκαλέσει διαμάχες τους τελευταίους δύο μήνες αφότου προσέλαβε τον διεμφυλικό influencer και γνωστό στα social media, Dylan Mulvaney, για να προωθήσει το προϊόν Bud Light στο Instagram.

Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πολλές γνωστές προσωπικότητες να ζητούν μποϊκοτάζ στην εν λόγω μπύρα και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ για την βελγική ζυθοποιία.

Οι επιδόσεις το 2023

Κατά το δεύτερο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, τα έσοδα της ABInBev στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατακόρυφα σε ποσοστό 10,5%, κυρίως λόγω του μικρότερου όγκου πωλήσεων της BudLight.

Τα βασικά κέρδη της εταιρίας μειώθηκαν κατά 28,2%, ενώ ο συνολικός όγκος παγκόσμιων πωλήσεων μειώθηκε 1,4% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, η ισχυρή παρουσία της εταιρίας παγκοσμίως της επέτρεψε να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές από την αγορά της Αμερικής, καθώς τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν τελικά 7,2% σε ετήσια βάση.

Ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ABInBev αυξήθηκαν σε ποσοστό 5% σε ετήσια βάση την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, τα καθαρά κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μειώθηκαν σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η προώθηση των προϊόντων της αντιπάλου αμερικανικής εταιρίας παραγωγής και εμπορίας μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών Constellation BrandsInc είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί στην κορυφή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της διαμάχης για την BudLight, καθώς οι πωλήσεις της ABInBev υποχώρησαν σχεδόν κατά 25%.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα η ABInBev είχε στόχο να αποστασιοποιηθεί από την διαφήμιση του Mulvaney στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη διαμάχη καθώς φαίνεται ότι κοστίζει αρκετά στην εταιρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ZakStambor, ανώτερο αναλυτή της Insider Intelligence «η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ουσιαστικά κατάφερε να αποξενώσει τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους προοδευτικούς».

Η στρατηγική της ABInBev

«Στις ΗΠΑ, ακούμε και αλληλεπιδρούμε ενεργά με τους καταναλωτές μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ABInBev, Michel Doukeris, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου στους αναλυτές.

«Θέλουν να απολαμβάνουν την μπύρα τους χωρίς συζήτηση, θέλουν να επικεντρωθούμε και να συγκεντρωθούμε σε πλατφόρμες που αγαπούν όλοι οι καταναλωτές» είπε ο ίδιος.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρία ερεύνησε τους καταναλωτές BudLight μέσω τρίτου και διαπίστωσε ότι περίπου το 80% από τους 170.000 ερωτηθέντες παρέμεινε ουδέτερο ή θετικό για το προϊόν.

Η ABInBev καθόρισε επίσης μέσω της δέσμευσης με τους πελάτες της στις ΗΠΑ ότι θέλουν «την μπύρα τους χωρίς συζήτηση» και το «BudLight να επικεντρωθεί στην μπύρα».

Οι προσπάθειες της εταιρίας να αφήσει πίσω της την διαμάχη αναμένεται να αποδώσουν καρπούς στο εγγύς μέλλον, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή της ABInBev θα βελτιωθούν διαδοχικά στο τρίτο τρίμηνο που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Η εκτίμηση για τα έσοδα ότι θα αγγίξουν τα 15,71 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υποδηλώνει βελτίωση 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή της ABInBev θα διαμορφωθούν στα 0,83 $ το τελευταίο τρίμηνο, από 0,68 $ που ανακοινώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το χαρτοφυλάκιο του Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς απέκτησε 1.703.000 εκατομμύρια μετοχές της ABInBev το δεύτερο τρίμηνο για σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation Trust.

Ωστόσο, με την τιμή της μετοχής να πέφτει λόγω της πρόσφατης διαμάχης και τις μειωμένες πωλήσεις στις ΗΠΑ, ο Γκέιτς έχασε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή του στην εταιρία μπύρας.

Ενώ η πρόσφατη επένδυση είναι στα… κόκκινα, οι άλλες επενδύσεις του, ιδίως στην Berkshire HathawayInc. του Warren Buffett, έχουν αυξηθεί κατά 9% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Από τις 30 Ιουνίου, ο Γκέιτς κατέχει σχεδόν 25,14 εκατομμύρια μετοχές της Berkshire Hathaway, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20,4% του χαρτοφυλακίου του.

Οι συμβουλές για επιτυχημένους επενδυτές

Μπορεί οι επενδύσεις του γνωστού επιχειρηματία να έχουν τα «σκαμπανεβάσματά» τους, ωστόσο, ο ίδιος –ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου– δίνει τις δικές του συμβουλές προς τους επενδυτές για επιτυχημένες επιλογές. Ο Γκέιτς συστήνει υπομονή στους επενδυτές με κινήσεις τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας.

Παράλληλα, θεωρεί πως είναι σημαντικό κάποιος να κατανοεί και να μαθαίνει από την αποτυχία έτσι ώστε την επόμενη φορά να ξέρει τι πήγε λάθος και να το αποφύγει.

Τέλος, ο δισεκατομμυριούχος πιστεύει πως η συνεργασία είναι το «κλειδί» της επιτυχίας και κυρίως της επίλυσης δύσκολων προβλημάτων.

Παράλληλα βοηθάει στο να «ανοίξουν πόρτες» σε νέες ευκαιρίες που δεν περίμενε κανείς και φυσικά στην αίσθηση του ανήκειν σε μία ομάδα.

Διαβάστε ακόμη: