Το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας του θα ανακοινώσει την Τετάρτη το πρωί ο όμιλος Titan Cement International SA, καθώς τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 145 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη χρήση του 2022 είχε καθαρό αποτέλεσμα 110 εκατ. ευρώ.

Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνική (βαριά) βιομηχανία με παρουσία και στις πέντε ηπείρους, με δεκάδες εργοστάσια και μονάδες ανά τον κόσμο, με την αμερικανική αγορά να αποτελεί πάνω από το 60% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο καθώς ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1902 από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο, μετρά δηλαδή 122 χρόνια λειτουργίας, όντας ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο Τιτάνας έκανε την εισαγωγή του στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 22 Φεβρουαρίου του 1912, βρίσκεται δηλαδή στην οργανωμένη αγορά μετοχών 112 συναπτά χρόνια και είναι μαζί με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank οι παλαιότερες μετοχές του Χ.Α.

Η κίνηση των μεγαλομετόχων, δηλαδή των οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου να δώσουν το τιμόνι του διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Marcel Cobuz, το καλοκαίρι του 2022, αποδείχτηκε άκρως πετυχημένη. Επρόκειτο για μια ρηξικέλευθη για τα δεδομένα του ομίλου επιλογή, καθώς είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η θέση του επικεφαλής σε ένα μη Έλληνα, σπάζοντας ένα «ταμπού» 120 ετών. Βεβαίως, οι περγαμηνές του κ. Cobuz είναι πολύ μεγάλες όπως και τεράστια η εμπειρία του στον κλάδο.

Οι κινήσεις εξωστρέφειας και το άπλωμα στο εξωτερικό που έκανε ο όμιλος Τιτάν την τελευταία 30ετία, όχι μόνο έσωσαν την εταιρεία τη δεκαετία της χρεοκοπίας στην Ελλάδα όπου η ζήτηση για τσιμέντο έπεσε στα επίπεδα του 1962, αλλά έχουν καταστήσει τον όμιλο ένα διεθνή οργανισμό με πολύ υπολογίσιμο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα σε δεκάδες αγορές. Πλέον ο όμιλος Τιτάν διαθέτει εκτός συνόρων 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν και 45 λατομεία.

Συνάμα, φέρνοντας κύκλο εργασιών πάνω από 1 δισ. ευρώ από την Αμερική, η Τιτάν είναι η ελληνική εταιρεία με τη μεγαλύτερη επιχειρηματική παρουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Αμερική φέρνει πλέον περίπου το 60% των εσόδων του ομίλου και τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία, με τις προοπτικές να είναι σημαντικές. Τα προς εκτέλεση έργα της Titan America είναι πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω, με τις προοπτικές του ομίλου να είναι ευοίονες, εικόνα που αποτυπώνεται και στα μεγέθη.

Κορυφαία σε απόδοση μετοχή του FTSE 25 φέτος

Αίσθηση έκανε το ράλι +3,41% της μετοχής την περασμένη Τετάρτη, η οποία επανήλθε πάνω από τα 31 ευρώ μετά από καιρό, κλείνοντας την Παρασκευή στα 31,60 ευρώ, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στα ιστορικά υψηλά των 32,20 ευρώ που είχε κλείσει στις 23 Μαΐου.

Η μετοχή παραμένει η κορυφαία σε απόδοση για το 2024, καθώς καταγράφει ράλι +47,32%, ξεχωρίζοντας με έμφαση τόσο στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας όσο και στις τράπεζες. Και η φετινή απόδοση λαμβάνει άλλη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι και πέρυσι ο Τιτάνας ήταν μέσα στα πλέον κερδοφόρα blue chips έχοντας άνοδο κοντά στο 78%.

Το μήνα Ιούλιο ο τίτλος ενισχύεται κατά 8%, ενώ το ράλι της περασμένης Τετάρτης οφείλεται στο ότι η Eurobank Equities – η χρηματιστηριακή με τη μεγαλύτερη επιρροή και παρέμβαση στην αγορά από πλευράς ειδικού βάρους τη συμπεριέλαβε στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος, ενόψει και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου μεθαύριο.

Όπως αναφέρει η ΑΧΕ, η κίνηση πραγματοποιείται βάσει προσδοκιών για ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου, ενώ κάνει λόγο για ελκυστική αποτίμηση, με λόγο EV/EBITDA στο 5 αλλά και περιθώρια για αποκόμιση αξίας από την εισαγωγή της Titan America στις ΗΠΑ.

Σε ανάλογη έκθεσή της η Eurobank Equities στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχε αναφερθεί στο χάσμα αποτιμήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου και των αμερικανικών (οι πρώτες διαπραγματεύονται σε 4 με 6 φορές τα EV/EBITDA, ενώ οι δεύτερες περισσότερες από 9 φορές), ενώ είχε επισημανθεί πως η IPO της Τιτάν στην Αμερική θα «ξεκλειδώσει» σημαντική αξία για τη μετοχή.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, όσο πλησιάζει η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, η αγορά αναμένεται να αρχίζει να αποτιμά τμηματικά την εταιρεία (προσέγγιση Sum Of The Parts – SOTP) κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities αναμένεται να “αποκρυσταλλώσει” αξία που θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ ή τα 9 ευρώ ανά μετοχή, δεδομένων των χαμηλότερων risk premia στα αμερικανικά assets.

Έτσι, βάσει αποτίμησης η Eurobank Equities είχε αυξήσει την τιμή – στόχο στα 40,5 ευρώ από τα 31 προηγουμένως, που είναι η υψηλότερη τιμή – στόχος που έχει δοθεί για την Τιτάν στη νεότερη ιστορία του Χ.Α.

Οι αναλυτές και ο MSCI

Πλέον η Τιτάν έχει αλλάξει εντελώς χρηματιστηριακή υπόσταση και διεθνές προφίλ, αιφνιδιάζοντας ακόμη και έμπειρους αναλυτές – όπως της Eurobank Equities – αλλά και της Alpha Finance, της Euroxx Χρηματιστηριακή, της Optima Bank κ.α. που… ξαφνικά την ανακάλυψαν φέτος, μετά το +78% πέρυσι και αφού ο τίτλος ξεπέρασε τα 20, τα 25 και τα 30 ευρώ. Θυμίζουμε πως η μετοχή μόλις το Σεπτέμβριο του 2022, ήτοι πριν από 22 μήνες ήταν στην περιοχή των 10,70 ευρώ και καμιά ανάλυση αναβάθμισης δεν ελάμβανε χώρα.

Πλέον, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η μετοχή στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI, να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard. Η ανακοίνωση του οίκου αναμένεται στις 12 Αυγούστου. Πλέον η Τιτάν βρίσκεται στη 12η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με αποτίμηση 2,47 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως Αεροδρόμιο Αθηνών, Τέρνα Ενεργειακή, HelleniQ Energy, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings κ.λπ. Θυμίζουμε πως το Μάρτιο του 2024, η μετοχή της Τιτάν εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.

Τι έδειξε το πρώτο φετινό τρίμηνο

To καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας του ήταν το φετινό για τον όμιλο Titan Cement International SA, καθώς πέτυχε καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως μέσα σε τρεις μήνες πέτυχε σχεδόν το ήμισυ των κερδών στο σύνολο της χρήσης του 2022, ενώ υπήρξαν και χρήσεις τα τελευταία χρόνια όπου η συνολική κερδοφορία ήταν κατώτερη από το φετινό 3μηνο.

Συνάμα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA κάτι που μαρτυρά το ακάθεκτο momentum που έχει η πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων βαριά βιομηχανία, που πλέον έχει απλωθεί σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους, φέρνοντας τη μερίδα του λέοντος από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδών από το εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών του 1ου τριμήνου 2024 ανήλθε στα 623,7 εκατ. ευρώ έναντι 588,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (+6,1%), ενώ αυξημένη ήταν η ζήτηση για όλα τα προϊόντα του ομίλου. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 109,8 εκατ. ευρώ από 107,1 εκατ. πέρυσι (+2,5%), καταγράφοντας – όπως προαναφέρθηκε – το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία διαμορφώθηκαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 18,4%, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA είναι στα επίπεδα του 1,2x.

Διαβάστε ακόμη: