Το Amazon ανακοίνωσε στους τρίτους πωλητές που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας του ότι θα τους χρεώσει με αυξήσεις περίπου 5%, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και της ανόδου του πληθωρισμού, αρχής γενομένης από 28 Απριλίου.
Οι νέες χρεώσεις αφορούν πωλητές με έδρα τις ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διεκπεραίωσης του Amazon, δηλαδή τις αποθήκες και τις υπηρεσίες διανομής του κολοσσού. Στο ενημερωτικό email που έστειλε η εταιρεία στους πωλητές, αναφέρεται ότι «από το 2020 και συμπεριλαμβανομένης της παρούσας αλλαγής, το Amazon έχει αυξήσει τις χρεώσεις διεκπεραίωσης λιγότερο από άλλους παρόχους, και συνεχίζει να κοστίζει αισθητά λιγότερο από άλλες εναλλακτικές επιλογές», ενώ σημειώνει ότι έχει απορροφήσει, όπου ήταν εφικτό, αυτά τα κόστη, ώστε να μειώσει τον αντίκτυπο στους συνεργαζόμενους πωλητές του, αλλά ότι δεν περίμενε αυτήν την εκτόξευση των τιμών. Μάλιστα, είπε ότι οι επιβαρύνσεις λόγω καυσίμων είναι ένας μηχανισμός που υιοθετείται ευρέως από τους παρόχους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
8,5% ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί αυτόν τον χρόνο κατά 48%, ενώ ο πληθωρισμός άγγιξε το 8,5% τον Μάρτιο, καταγράφοντας τον γρηγορότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου από το 1981.
Οι πωλητές είναι υπεύθυνοι για το 22% των εσόδων του Amazon, που πέρυσι εισέπραξε από αυτούς από προμήθειες και υπηρεσίες διεκπεραίωσης 103 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζονται από την πλατφόρμα του Amazon προέρχονται από τρίτους πωλητές, που χρεώνονται προμήθεια και τα έξτρα κόστη των logistics και της διανομής και παράδοσης των προϊόντων τους, εφόσον χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.
Ωστόσο, κάποιοι σχολιάζουν ότι, αν και η εταιρεία αναφέρεται στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τη συνθήκη ως ευκαιρία να αυξήσει τα τέλη που χρεώνει στους πωλητές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των ανεξάρτητων επιχειρήσεεων που εξαρτώνται από αυτήν για τις πωλήσεις τους. Περίπου δύο εκατομμύρια εξωτερικοί πωλητές διαθέτουν μέσω του Amazon τα προϊόντα τους, που συνιστούν περίπου το μισό από το σύνολο των αγαθών που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο.
Το Amazon έχει συχνά κατηγορηθεί για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί απέναντι στους τρίτους πωλητές της πλατφόρμας του και, μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα, επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ ζήτησε με επιστολή της από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει έρευνα που εξετάζει κατά πόσο ο κολοσσός παρεμπόδισε αντιμονοπωλιακή έρευνα του Κονγκρέσου, σχετικά με το αν η εταιρεία εκμεταλλεύεται τα στοιχεία των τρίτων πωλητών για την προώθηση αντίστοιχων προϊόντων της δικής της ετικέτας. Έχει εξάλλου στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι υπονομεύει τις πωλήσεις τρίτων στην πλατφόρμα της, δημιουργώντας και λανσάροντας ακόμα και σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα με την ιδιωτική της ετικέτα, τα οποία προωθεί προνομιακά.